Найкращі книги з фінансової грамотності: добірка InVenture

Найкращі книги з фінансової грамотності: добірка InVenture

Підвищення фінансової грамотності – це запорука вашого добробуту. Які книги краще прочитати, щоб підвищити фінансову грамотність, ефективно керувати фінансами і врешті-решт стати багатим і успішним?

Фінансова грамотність - це основа матеріального добробуту людини у суспільстві. У сучасному світі будь-який керівник компанії, приватний підприємець, та й будь-яка людина має володіти набором знань та навичок у галузі фінансів. Що ми маємо в Україні? Застаріла система освіти призводить до того, що в школах досі немає такого предмета, як "фінансова грамотність". І це дуже сумно, адже це важлива наука про наступні життєво необхідні речі для кожного:

  • планування сімейного бюджету;
  • правила економії та заощадження;
  • розподіл доходів та витрат;
  • закони інвестування та примноження капіталу.

Наші діти продовжують вивчати в школі алгоритми, доводити теореми, вирішувати рівняння, які, як показує практика, так ніколи і не знадобляться. Але один із головних алгоритмів успішного життя – це робота над матеріальною, фінансовою стороною свого життя. Як правильно розпоряджатися фінансами, щоб жити гідно? Якщо ви не знаєте чіткої відповіді на це питання, витрачаєте свої заощадження на пасиви, значить настав час задуматись як підвищити фінансову грамотність.

Ми наводимо "ТОП-10 найкорисніші книги з фінансової грамотності"

1. Бодо Шефер "Мані або абетка грошей"

Фінансова грамотність для всіх та кожного. Книга фінансового консультанта та мільярдера Бодо Шефера «Мані, або Азбука грошей» призначена насамперед для дітей, оскільки в країнах Західного світу прийнято виховувати в людях фінансову грамотність із самого дитинства. Ця робота допоможе вам заповнити прогалини у фінансовому вихованні, навіть якщо ви давно вийшли з дитячого віку. Так-так, якщо ви тільки починаєте правильно обходитися з грошима, то вам варто спочатку прочитати «Мані, або Азбуку грошей» і тільки потім переходити до інших книг. Повірте, немає нічого соромного в тому, щоб провести кілька годин з дитячою книгою. Ви навіть не уявляєте, наскільки вона корисна. Вона дасть вам основи, які дозволять і зараз отримувати задоволення від життя та відкладати на майбутнє. Ось, наприклад, я, доросла людина, дуже багато почерпнула з цієї прекрасної книжки, тому рекомендую її всім незалежно від віку. Вісім вам, двадцять вісім чи шістдесят два «Мані» неодмінно прояснить безліч фінансових питань.

2. Бодо Шефер "Шлях до фінансової свободи"

Матеріальну незалежність дає така кількість капіталу, за якого про гроші думати не доводиться взагалі. Ця книга – чітка покрокова інструкція до фінансової свободи та фінансової стабільності. Якщо людина одного разу побувала на вершині багатства, вона вже ніколи не зможе задовольнятися меншими успіхами.

3. Роберт Кійосакі "Багатий тато - бідний тато"

Книга, яка відмінно підходить для інвесторів-початківців. Книга американського письменника, підприємця та інвестора Роберта Кійосакі розповідає про різницю в підходах представників бідних верств населення, середнього класу та багатих членів суспільства. Одна з ідей у тому, що тоді, як представники перших двох груп працюють для отримання грошей, останні витрачають сили на здобуття знань. Роберт Кійосакі вказує на важливість фінансової грамотності, яка допомагає досягти фінансової незалежності та вирватися із замкнутого кола корпоративного світу. Зокрема, щодо Кійосакі важливо розуміти, що насправді є, а що не є активом. Наприклад, багато хто вважає нерухомість активом, але вона може сковувати вільні кошти і вимагати витрат, тоді як реальні активи приносять прибуток. Ще одна важлива тема, що обговорюється у книзі – планування податкового навантаження.

4. Роберт Кійосакі "Квадрант грошового потоку"

Це видання присвячене вивченню фінансових потоків. Як їх контролювати, спрямовуючи гроші у свій гаманець? Все залежить від світосприйняття конкретної людини! Хтось любить "працювати на дядька", а комусь подобається керувати холдингом. Як змінити курс фінансового потоку на свою користь? Відповідь ви знайдете у цьому джерелі.

Чи замислювалися ви коли-небудь:
- у чому різниця між тим, хто працює на компанію, та власником власного бізнесу;
- чому одні інвестори роблять гроші з незначним ризиком, тоді як більшість інших просто руйнуються;
- чому більшість службовців за наймом переходять з однієї роботи на іншу, тоді як інші кидають роботу та йдуть створювати імперії бізнесу;
- чому в Індустріальному столітті більшість батьків хотіли, щоб їхні діти стали лікарями, бухгалтерами, адвокатами, а в інформаційному столітті люди цих професій постійно зазнають фінансових труднощів.

Ця книга відповість на багато питань, а також допоможе знайти власний шлях до фінансової свободи у світі наростаючих фінансових змін.

5. Наполеон Хілл "Думай та багатій"

Книга «Думай і багаті» була написана під час Великої Депресії, з якою поточну економічну обстановку вже порівнюють багато експертів. Хілл описує принципи успіху та професійного розвитку. Серед них освіта та здобуття спеціалізованих знань, побудова правильного кола спілкування тощо. Книга дає непогане розуміння психології успіху та поведінки людей у стресових ситуаціях – знання, особливо актуальні за часів масштабних криз, подібних до поточного. Одна з головних думок книги – стати успішним інвестором відразу не можна, найкращі з них витрачають роки на розвиток навичок, аналіз та практику.

6. Джордж Клейсон "Найбагатша людина у Вавилоні"

У книзі розкрито основні засади накопичення та збереження капіталу. Як поводитися, щоб жити гідно, відкладаючи при цьому певну кількість грошей? Як змусити капітал приносити прибуток? Якщо ви шукаєте відповіді на ці два питання, тоді рекомендуємо це видання. Ця книга - справжні ліки від злиднів. Якщо ви всерйоз вирішили стати багатим, вона допоможе вам заглянути в суть фінансових проблем і досягти реального успіху. Обговорювані автором принципи універсальні та незмінні. Вони доведуть вам свою дієвість так само, як довели її багатьом іншим людям, ставши ключем до стабільного фінансового прогресу та процвітання.

7. Роберт Г. Аллен "Множинні джерела доходу"

Найкращий твір цього автора. У книзі описано 10 способів збільшити свій дохід та надано рекомендації щодо правильного використання свого часу. Чи хотіли б ви мати різні джерела гарантованого доходу? Значить, книга Роберта Аллена надасть вам неоціненну допомогу. Вона навчить вас тому, як будь-яка людина може створити безліч струмків і річок доходу, що виливаються в океан достатку на все життя. Ви дізнаєтеся про 10 чудових способів заробляти солідні суми, практично не витрачаючи на це часу, працюючи вдома, використовуючи по мінімуму або взагалі не вкладаючи власні гроші. Дізнайтесь, як одна хороша угода здатна забезпечити вас на все життя!

8. Т. Харв Екер "Думай, як мільйонер"

Світова сенсація! Книга, що видається у 33 країнах! У цьому творінні автор висловив оригінальну думку про методи досягнення багатства. Він вважає мислення людини запорукою матеріального благополуччя. У виданні зібрано практичні рекомендації, як навчитися мислити правильно та досягти фінансового успіху.

Ви дізнаєтеся, про що думають, що відчувають і як роблять найбагатші люди планети, а головне – що заважає стати одним з них. Перший у світі фінансовий психолог Харв Екер допоможе вам з'ясувати, яка "фінансова програма" у вас на рівні підсвідомості та як вона впливає на ваші поточні відносини з грошима. Дотримуючись його простих правил, ви перепрограмуєте себе на більш високий рівень доходів і досягнень. Ви дізнаєтеся, як грамотно розпоряджатися своїми грошима, які джерела пасивного доходу є і як, використовуючи таке явище як "складний відсоток", багаторазово збільшити свій капітал.

9. Джо Віталі "Як робити гроші"

Книжка присвячена психології фінансової поведінки людини. Автор розповідає, як впустити багатство у своє життя та як витрачати гроші, щоб вони поверталися з подвоєною силою. Якщо ви хочете навчитися робити гроші, вам необхідно чинити так само, як найбагатші люди планети чинили за всіх часів. Автор розповість вам, у чому полягає цей найбільший в історії секрет — як робити гроші. Що треба зробити, щоб розкрити його та стати по-справжньому багатим? Відповідь – у цій книзі!

10. Річард Бренсон "До біса все! Берись і роби!"

Сер Річард Бренсон — не просто талановитий підприємець, який побудував унікальний бренд Virgin, який об'єднує кілька десятків різних бізнесів, включаючи магазини з продажу музичних дисків, авіа- і залізничні компанії, радіостанцію і видавництво. Книга Бренсона – маніфест життя, дії, ризику. Кредо її автора – брати від життя все. Це не боятися робити те, що хочеш. При цьому зовсім неважливо, чи достатньо в тебе знань, досвіду чи освіти. Життя коротке, щоб витрачати його на речі, які не приносять задоволення. Якщо є голова на плечах і досить завзяття в серці, будь-яка мета буде під силу. Якщо щось подобається – роби. Не подобається - кидай не роздумуючи.

Лучшие книги по финансовой грамотности

Фінансова грамотність в Україні

Фінансова грамотність - поєднання поінформованості, знань, навичок, установок та поведінки, пов'язаних з фінансами та необхідних для прийняття розумних фінансових рішень, а також досягнення особистого фінансового благополуччя; набір компетенцій людини, які утворюють основу для розумного ухвалення фінансових рішень. Вважається, що розвиток фінансової грамотності дає можливість підтримувати та покращувати фінансове благополуччя. Як правило, фінансова грамотність включає 4 основні області: гроші та угоди, планування та управління фінансами, ризик і винагороди, фінансовий ландшафт.

Згідно з останнім дослідженням рівня фінансової грамотності населення організацією USAID, Україна посіла останнє — тридцяте — місце в рейтингу. Дане опитування проведено за участю мешканців країн, що входять до Організації європейського економічного співробітництва: Австралії, Канади, країн ЄС, Ізраїлю, Великобританії, США, Туреччини, Мексики, Південної Кореї, Японії та ін.

Дослідження проходило вже втретє і, на жаль, результати України залишають бажати кращого. Як невелику втіху можна відзначити той факт, що наша країна розділила 30-те місце з Польщею.

Що означає бути фінансово грамотним?

Фінансова грамотність має на увазі набір знань і навичок, пов'язаних з фінансами, необхідні прийняття розумних фінансових рішень і сприяють підвищенню рівня особистого матеріального благополуччя.

Фінансова грамотність ґрунтується на таких ключових поняттях, як:

  • Управління власними фінансами, планування бюджету.
  • Оцінка фінансових ризиків та рівня прибутковості.
  • Гроші та фінансова звітність.
  • Знання прав та обов'язків учасників фінансових взаємин.

Володіння фінансовою грамотністю на достатньому рівні не лише допомагає правильно планувати бюджет та уникати непотрібних витрат, а й знижує ризик стати жертвою шахрайства.

Будь-яка людина з високим рівнем фінграмотності може:

  • витрачати гроші правильно, не беручи участь у підозрілих акціях та схемах швидкого збагачення;
  • підвищувати рівень доходу з допомогою вибору вигідних об'єктів для інвестування;
  • зменшувати видатки за допомогою оптимального планування свого бюджету;
  • отримувати нові знання та відточувати навички у фінансовій сфері.

Як підвищити фінансову грамотність та рівень управління фінансами?

Як покращити ситуацію з рівнем фінансової грамотності в Україні? Важливість цього питання усвідомлюють як прості громадяни, а й держава. Так, наприклад, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб наприкінці 2019 року оголосив про запуск Національної програми підвищення рівня фінансової грамотності в нашій країні. Цей проект розрахований на 3 роки та передбачає проведення уроків у школах, фінансових тренінгів, відкриття близько півтори тисячі Клубів фінансової грамотності та інші ініціативи

У той самий час кожна людина має самостійно підвищувати рівень майстерності під управлінням власними фінансами. Тим більше, що сьогодні завдяки інтернету отримати якісні знання в будь-якій галузі не складе труднощів, достатньо знайти тематичний портал або форум. Все це дозволить підвищити рівень особистого добробуту навіть із невисоким щомісячним доходом.

Якщо ви давно хотіли вивчити питання, пов'язані з керуванням своїми доходами, інвестиціями та підвищенням фінансової грамотності, регулярно читайте новини та аналітику на нашем Telegram каналі.

 

Де вивчати фінансову грамотність? Книги про фінансову грамотність для дітей Книги з фінансової грамотності з чого розпочати. Найкращі книги про фінансову грамотність. Що необхідно вивчити для фінансової грамотності? Фінансова грамотність книги завантажити. Книжки фінансова грамотність книга читати онлайн. Книги з питань фінансової грамотності для підлітків. Книги з фінансів. Як навчитися фінансової грамотності з нуля? Книги з фінансової грамотності та інвестицій. Які книжки слід читати для фінансової грамотності?

Читайте також