ТОП-10 венчурних інвестицій на стадії venture growth

ТОП-10 венчурних інвестицій на стадії venture growth

Представляємо огляд найбільших 10 угод на пізніх стадіях (venture growth) за 2006-2022 роки

За наступні роки, після світової фінансової кризи 2008 року, венчурний капітал на пізніх стадіях зазнав багатьох динамічних структурних змін. Поряд із венчурними фондами, такі категорії інвесторів як Private Equity, хедж-фонди та суверенні інвестиційні фонди, значно збільшили свою участь у венчурному капіталі на пізніх стадіях.

"Середній розмір угоди в сегменті venture growth досяг розміру мега-угоди (понад 100 мільйонів доларів)", - сказав Кайл Стенфорд, провідний аналітик венчурного капіталу PitchBook.

Згідно з даними звіту PitchBook, у 2021 році венчурні угоди на пізніх стадіях склали 237,2 млрд доларів у США та 70 млрд доларів у Європі, що на 110% та 130% більше, відповідно, порівняно з 2020 роком, що у свою чергу складає дві третини капіталу, вкладеного у кожен регіон.

Глобальні угоди на стадії venture growth

ТОП-10 венчурних інвестицій на стадії venture growth

Топ-10 венчурних угод за розміром інвестицій на стадії venture growth

Нижче наводимо ТОП-10 найбільших угод на стадії venture growth за розміром інвестицій згідно з даними PitchBook з 2006 по 2022 рік.

1. Didi Global

Розмір угоди: $10,8 млрд.
Дата угоди: 1 серпня 2019 р.

Компанія Didi Global зі штаб-квартирою в Пекіні розробляє мобільний додаток для виклику таксі, призначений для пошуку клієнтів серед місцевих водіїв у Китаї. У 2019 році компанія залучила 10,8 млрд доларів венчурного фінансування від Toyota Motor, Booking Holdings, Syren Capital Advisors, Fisher Capital Investments та інших інвесторів.

2. Didi Global

Розмір угоди: $7,3 млрд.
Дата угоди: 15 червня 2016 р.
Пост-оцінка: $28 млрд.

Трьома роками раніше, у 2016 році, Didi Global залучила 7,3 мільярда доларів венчурного фінансування за рахунок поєднання боргу та власного капіталу, внаслідок чого її попередня оцінка сягнула 23,5 мільярда доларів. Інвесторами виступили Apple, Alibaba Group та 17 інших учасників.

3. Uber

Розмір угоди: $5,6 млрд
Дата угоди: 24 травня 2016 р.
Пост-оцінка: $66,6 млрд.

Компанія Uber, заснована в 2009 році, управляє онлайн-платформою, яка пропонує послуги із спільного використання транспортних засобів та доставки їжі. У 2016 році компанія залучила 5,6 млрд доларів венчурного фінансування серії G від кількох інвесторів за попередньої оцінки в 61 млрд доларів. Перші 2 мільярди доларів були профінансовані Tiger Global Management, T. Rowe Price, Caspian VC Partners, L1 Technology, Morgan Stanley, SoftBank Investment Advisors та Bank of America.

4. VillageMD

Розмір угоди: $5,2 млрд.
Дата угоди: 14 жовтня 2021 р.
Пост-оцінка: $15,7 млрд.

VillageMD є постачальником послуг з управління охороною здоровя, призначених для лікарів первинної медико-санітарної допомоги. Платформа компанії надає інструменти, технології, операції та кадрову підтримку, необхідні для отримання клінічних результатів найвищої якості серед населення. У 2021 році VillageMD залучила 5,2 млрд. доларів венчурного фінансування від Walgreens Boots Alliance, в результаті чого попередня оцінка компанії склала 10,6 млрд. доларів. Що примітно, це наступна велика M&A угода VillageMD в 2022 році купила конкурента Summit Health за $9 млрд.

5. ByteDance

Розмір угоди: $5 млрд.
Дата угоди: 28 лютого 2021 р.
Пост-оцінка: $355 млрд.

ByteDance - розробник мобільних додатків, призначених для онлайн-розваг та спілкування в соціальних мережах. Компанія фокусується на застосуванні технології штучного інтелекту до мобільних інтернет-додатків, що дозволяє користувачам створювати відповідний контент та ділитися ним зі своїми передплатниками та онлайн-аудиторією.

Минулого року компанія залучила 5 мільярдів доларів венчурного фінансування від 2B Global Capital, Coatue Management та 10 інших учасників, внаслідок чого попередня оцінка компанії становила 355 мільярдів доларів.

ТОП-10 венчурних інвестицій на стадії venture growth6. WeWork

Розмір угоди: $5 млрд.
Дата угоди: 8 січня 2019 р.
Пост-оцінка: $47 млрд.

WeWork – це оператор загальних офісних робочих просторів (коворкінгів), призначених для полегшення співпраці та взаємодії між підприємцями та стартапами.

8 січня 2019 року компанія залучила фінансування у розмірі 5 мільярдів доларів від SoftBank, внаслідок чого її оцінка становила 47 мільярдів доларів. У раунді також взяли участь інші неназвані інвестори. Фінансування включає частину конвертованого боргу на 1 мільярд доларів та варантну угоду на 3 мільярди доларів.

7. Grab

Розмір угоди: $4,8 млрд
Дата угоди: 9 жовтня 2019 р.
Пост-оцінка: $14,9 млрд.

Компанія Grab, заснована в 2012 році, надає послуги зі спільного використання транспортних засобів, доставки їжі та продуктів, а також фінансові послуги (платежі, споживчі кредити та корпоративні пропозиції) через свою мобільну платформу. Компанія співпрацює з продавцями та пасажирами у восьми країнах Південно-Східної Азії, повязуючи їх із споживачами та стягуючи комісійні з обох сторін. Grab залучила 4,8 мільярда доларів венчурного фінансування серії H у рамках угоди, проведеної Toyota Motor у 2019 році, внаслідок чого попередня оцінка компанії склала 10,1 мільярда доларів.

8. Ele.me

Розмір угоди: $4 млрд.
Дата угоди: 7 листопада 2018 р.
Пост-оцінка: $30 млрд.

Платформа Ele.me полегшує замовлення та доставку їжі в Китаї. Веб-сайт та мобільний додаток компанії дозволяють користувачам шукати прилеглі ресторани та доставляти їжу додому. У 2018 році компанія залучила 4 мільярди доларів венчурного фінансування від Alibaba Group, Ant Group та Primavera Capital Group, внаслідок чого оцінка компанії становила 30 мільярдів доларів.

9. Flipkart

Розмір угоди: $4 млрд.
Дата угоди: 10 серпня 2017 р.
Пост-оцінка: $30 млрд.

Flipkart - оператор порталу електронної комерції, призначений для угод купівлі-продажу широкого спектра споживчих товарів. На порталі компанії представлені продукти у різних категоріях, що дозволяє клієнтам купувати товари на свій вибір. У 2017 році компанія залучила близько 4 мільярдів доларів венчурного фінансування.

10. Flipkart

Розмір угоди: $3,6 млрд.
Дата угоди: 12 липня 2021 р.
Пост-оцінка: $37,6 млрд.

У рамках операції з венчурного фінансування в 2021 році, проведеної Walmart, SoftBank Investment Advisors, Урядовою інвестиційною корпорацією Сінгапуру (GIC) і Canada Pension Plan Investment, Flipkart залучила 3,6 мільярда доларів венчурного фінансування, в результаті чого попередня оцінка компанії склала 34 мільярди доларів

Читайте також