Австралійська European Lithium хоче інвестувати $1 млрд у видобуток літію в Україні

Австралійська European Lithium хоче інвестувати $1 млрд у видобуток літію в Україні

Компанія претендує на літієве родовище «Ділянка Добра» в Кіровоградській області

Голова правління European Lithium Тоні Сейдж розповів, що австралійська компанія European Lithium планує розпочати видобуток літію в Австрії, а після цього головним пріоритетом компанії може стати українське родовище у Кіровоградській області.

European Lithium – австралійська компанія, акції якої котируються на Австралійській та Франкфуртській біржах. З 2012 року компанія розробляє літієве родовище та будує збагачувальну фабрику в Австрії. Також European Lithium домовилася про будівництво переробного заводу у Саудівській Аравії. Головний клієнт компанії – автомобільна корпорація BMW.

Як відомо, останніми роками за право розробки ділянки Добра у судах бореться компанія Millstone&Co Михайла Жернова. 2021 року Millstone&Co домовилася викупити акції European Lithium на €25 млн (до 3% акцій компанії) до листопада 2025 року.

Михайло Жернов, який під час угоди увійшов до ради директорів European Lithium, сподівається, що австралійська компанія допоможе в українських судах відстояти право на ділянку Добра.

Як розповів Тоні Сейдж, його партнери, представники Millstone&Co, на 100% упевнені, що австралійська компанія матиме доступ до родовища. При цьому Шевченківське родовище було виключено з угоди з Millstone&Co, оскільки воно надто близько знаходиться від лінії фронту.

European Lithium дуже зацікавлена розробляти ділянку Добра. Тоні Сейдж вважає, що вона містить великі поклади, можливо, найбільші в Європі.

Глава European Lithium зазначив, що коли компанія почне розробляти ділянку, їй доведеться багато бурити і тестувати руду, тому що слід переконатися, що українську руду можна збагатити для використання в батареях. Цілком може виявитись, що український літій не підходить для батарей. У такому випадку його можна використовувати лише для виробництва посуду.

У видобуток літію в Україні European Lithium готова інвестувати $1 млрд упродовж чотирьох-п'яти років.

Зокрема, компанія планує побудувати два заводи: збагачувальна фабрика має знаходитися поряд із шахтою. Вона має підвищувати частку оксиду літію у руді з 1,36 до 6%. Також потрібен завод із виробництва гідроксиду літію, з якого виробляють батареї. Якщо умови будуть сприятливими – завод буде збудовано в Україні, а якщо ні – експортуватимуть збагачену руду, концентрат.

Читайте також