Continental Farmers Group, що належить саудівській Salic UK купує агрохолдинг на Одещині

Continental Farmers Group, що належить саудівській Salic UK купує агрохолдинг на Одещині

Український агрохолдинг «Continental Farmers Group», який належить саудівському фонду Salic UK, купує активи одеського агрохолдингу DMV Group (сільськогосподарської компанії ТОВ "Ексім-Агро")

Дозвіл для завершення відповідної угоди Антимонопольний комітет надав 13 червня 2024 року.

Зокрема, АМКУ надав дозвіл ТОВ «Агро Л В Лімітед» на безпосереднє придбання активів у вигляді єдиного майнового комплексу, що належить на праві власності ПСП «Ексім-Агро».

ТОВ «Агро Л В Лімітед» зареєстроване у селі Забужжя неподалік від Сокаля (Львівська область). Його єдиний засновник — ТОВ «Контінентал Фармерз Груп», що належить саудівській Salic.

ПСП «Ексім-Агро» — приватне підприємство Івана та Алевтини Дімових, які контролюють DMV Group. Компанія зареєстрована в селі Забари Одеської області, але група має активи й на заході України, зокрема у Львівські та Рівненській областях. За оцінками видання Latifundist, земельний банк DMV Group становить до 20 тис. га.

Нагадаємо, у 2018 році саудівський фонд Salic викупив більшість сільськогосподарських активів збанкрутілого агрохолдингу «Мрія», зокрема всі об'єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, які володіють правом оренди земельного банку.

На той час саудівській компанії в Україні вже належав невеликий агрохолдинг CFG (Continental Farmers Group). Після придбання «Мрії» активи об'єднали під брендом «Контінентал Фармерз Груп». Об'єднаний земельний банк в обробці «Континентал» складав 195 тис. га у чотирьох областях на Західній Україні.

Створена у 2011 році Salic займається забезпеченням продовольством населення Саудівської Аравії та належить Фонду державних інвестицій Королівства.

Інвестиції Continental Farmers Group під час війни в Україні

Агрохолдинг Continental Farmers Group у 2023 році вклав у розширення виробництва в Україні EUR 60 млн, які були інвестовані в будівництво нових інфраструктурних об'єктів і нарощування експорту, ця робота триватиме, повідомив генеральний директор агрохолдингу Георг фон Нолкен.

"Ми інвестували понад EUR60 млн торік у розширення та створення нових об'єктів в Україні та в нарощування експорту в інші країни. EUR23 млн ми передали країні у вигляді гуманітарної допомоги, а також забезпечили насінням і підтримали домогосподарства України", - розповів він у межах Конференції з відновлення України в Берліні.

CEO агрохолдингу наголосив, що український агросектор чудово працює, проте фермерам багато чого не вистачає. Незважаючи на це, аграрії України провели посівну, навіть з урахуванням скорочення сільгоспземель, і зібрали гідний урожай.

Завдяки спільним зусиллям, міжнародній спільноті, захисту портів, механізму чорноморських перевезень експорт українських агротоварів є, за його словами, дійсно дуже непоганим.

"Це дуже важливо, оскільки, якщо ми ухвалюємо рішення про інвестування в будівництво виробничих підприємств, то потрібні додаткові фінанси. А отримати їх зараз в Україні дуже важко. У сільському господарстві, завдяки чорноземам, Україна - справжній рай. Але сільське господарство - це галузь, де потрібно ухвалювати правильні рішення. Якщо ми не матимемо обігових коштів - це крах", - пояснив Георг фон Нолкен.

Він також наголосив на складнощах, які виникають у українського агросектору через дефіцит робочої сили. Рятує в цій ситуації агрохолдинг партнерство з фермерами та мікро-, малим бізнесом. Відповідно, "Контінентал" їх підтримує і має намір робити це далі, а також інвестувати в сільське господарство.

Читайте також