ДТЕК запустив вітроелектростанцію на 114 МВт у Миколаївській області за $200 млн

ДТЕК запустив вітроелектростанцію на 114 МВт у Миколаївській області за $200 млн

ДТЕК запустив першу чергу Тилігульської ВЕС у Миколаївській області та відновлює будівництво другої черги з бюджетом $450 млн

Компанія ДТЕК запустила в роботу першу чергу Тилігульської ВЕС у Миколаївській області, яка включає 19 турбін ВЕС та має встановлену потужність 114 МВт, що виробляє до 390 000 кВт/год.

Обсяг освоєних інвестицій у будівництво першої черги Тілігульської ВЕС становив $200 млн.

Проект є одним із перших, де встановлені турбіни EnVentus потужністю 6 МВт від датського виробника Vestas. ДТЕК вже заклав фундаменти для встановлення ще 64 турбін у рамках другої черги будівництва Тілігульської ВЕС.

«Плани ДТЕК щодо розширення Тілігульської ВЕС залишаються залежними від додаткового фінансування у розмірі $450 млн переважно від іноземних інвесторів і, що дуже важливо, від міжнародних фінансових установ, що підтримуються державами», – зазначили в ДТЕК.

«У 2022 році в ДТЕК були великі плани щодо будівництва нової черги Тілігульської ВЕС, але російське вторгнення призупинило цей проект. Сьогодні я хочу сказати, що ми вирішили відновити будівництво вітроелектростанції, а перша черга станції вже запрацювала на повну потужність», – зазначив акціонер SCM Рінат Ахметов.

Тилігульська ВЕС ДТЕК 22 травня 2023 року вийшла на Українську енергетичну біржу з пропозицією про продаж 5040 МВт/год протягом 25–31 травня 2023 року. Стартова ціна становила 3500 грн за МВ/год.

Нагадаємо, що в Україні зафіксовано знищення 90% українських потужностей вітрової енергетики та 30% потужностей сонячної енергетики внаслідок російського вторгнення. У тимчасовій окупації з моменту війни опинилася третина українських електростанцій. Станом на кінець 2021 року потужність вітрових електростанцій в Україні становила 1670 МВт, сонячних електростанцій – 6230 МВт.

Новину про будівництво Тілігульської ВЕС у Миколаївській області було анонсовано у 2019 році.

Читайте також