Fitch знизив кредитний рейтинг України до переддефолтнного рівня

Fitch знизив кредитний рейтинг України до переддефолтнного рівня

Міжнародне рейтингове агентство Fitch понизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України із CCC до C (переддефолтний). Агентство Fitch не виключає в майбутньому зниження рейтингу до RD ...

За інформацією прес-служби агентства Fitch, таке рішення пов'язане з планами України домовитися з кредиторами шодо відстрочки виплат за державним боргом на два роки. Агентство також не виключає подальшого зниження кредитного рейтингу України до RD (обмежений дефолт).

У своїх прогнозах Fitch стверджує, що війна може продовжуватися і в 2023 році, а перспективи "політичного врегулювання шляхом переговорів з РФ – дуже слабкі".

"Затяжний характер російської військової тактики, яка передбачає широкомасштабне руйнування інфраструктури, призводить до величезних економічних та людських втрат", зазначають у Fitch.

Відповідно до норм Fitch, реструктуризація комерційного боргу з істотними змінами умов, необхідна для уникнення традиційного дефолту, розглядається як "обмін проблемного боргу" і означає переддефолтний стан.

Здатність України фінансувати свої потреби у 2023 році залежатиме від міжнародної фінансової підтримки, яка поки що чітко невизначена.

Нагадаємо, що Fitch після початку повномасштабного вторгнення Росії наприкінці лютого 2022 знизило кредитний рейтинг України з B до CCC.

Раніше повідомлялося, що Мінфін України попросить у іноземних кредиторів відстрочку платежів із виплат на 2 роки, про це, зокрема, заявляв радник президента з економічних питань Олег Устенко. Це свідчить про зміну позиції влади України, яка на початку війни наполягала на повному виконанні своїх кредитних зобов'язань.

Водночас, "Нафтогаз України" також звернувся до кредиторів із проханням відстрочити виплату боргів на 2 роки.

У МВФ наголошували, що Україна «акуратно» обслуговує зовнішній борг, і країні не потрібні відстрочки платежів. А сам МВФ закликав підтримувати Україну грантовим фінансуванням.

Читайте також