Э
Хто допоможе Україні в боротьбі з тьмою і холодом

Хто допоможе Україні в боротьбі з тьмою і холодом

Хто і чим допоможе відновити енергетичну систему України: США - $53 млн, Німеччина - €56 млн, Канада - 10 млн канадських доларів, Японія - $2,6 млн і багато інших країн

Поки Росія готує нові ракетні удари по Україні в країну йде допомога з усього світу для подолання енергокризи.

США

США направлять $53 млн. на підтримку енергетичної системи України. Про це повідомили у Держдепі США. Кошти планується витратити на придбання важливого електромережевого обладнання. Воно буде доставлене в Україну в екстреному порядку, щоб допомогти українцям пережити зиму.

Пакет допомоги включатиме розподільні трансформатори, автоматичні вимикачі, обмежувачі перенапруги, роз'єднувачі, транспортні засоби та інше обладнання.

Ця фінансова допомога доповнить $55 млн, які раніше виділили США на екстрену підтримку українського енергетичного сектору.

Також США планують організувати контактну групу, яка діятиме аналогічно до ленд-лізу. Її завданням буде постачання в Україну енергетичного обладнання, що дозволить країні пережити зиму в умовах масованих ракетних атак РФ. Очікується, що основою контактної групи стануть країни G7 та їхні близькі партнери. Як зразок для діяльності вони будуть використовувати досвід контактної групи з оборони, в якій беруть участь понад 50 країн та організацій.

ЄС

ЄС передає Україні 200 середніх трансформаторів, один великий автотрансформатор та 40 електрогенераторів.

Через Координаційний центр ЄС з реагування на надзвичайні ситуації Єврокомісія готує якнайшвидшу доставку в Україну наступних великих пожертв держав-членів і безпосередньо з резерву комісії: 200 трансформаторів середнього розміру та великий автотрансформатор з Литви, автотрансформатор середнього розміру з Латвії, 40 важких трансофрматорів з Румунії.

Також Європарламент спільно з мережею Eurocities, яка включає понад 200 європейських міст, запускають акцію допомоги "Генератори надії" (Generators of Hope), в рамках якої для України збиратимуть електрогенератори та трансформатори.

Німеччина

Федеральний уряд Німеччини надав Україні €56 млн на ремонт об'єктів енергетичної інфраструктури, а також Україна отримає від ФРН понад 350 генераторів.

Канада

Уряд Канади виділяє 10 млн канадських доларів на купівлю генераторів, щоби критичні об'єкти в Україні залишалися зі світлом і теплом. Проект реалізовується у партнерстві з IOM Ukraine!

Японія

Японія направить Україні екстрену допомогу у вигляді генераторів та ламп на сонячних батареях на $2,57 млн. Генератори та лампи передадуть Україні через Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Франція

Франція вирішила допомогти українцям вистояти в умовах ракетних атак Росії та відправляє в Україну партію з близько 100 французьких потужних генераторів.

Литва

Литва також допомагає Україні впоратися з енергетичними проблемами після ракетних обстрілів Росії. Зокрема, з Литви наприкінці листопада вирушили шість вантажівок із понад 100 трансформаторів.

Естонія

Естонія також допомагатиме Україні у відновленні енергопостачання та вже направила в Україну генератори, а також шукає внутрішні резерви трансформаторів.

Фінляндія

Фінляндія теж готується відправити в Україну першу партію енергетичного обладнання.

Південна Корея

Південна Корея передасть Україні 20 високопотужних генераторів та п'ять міні-екскаваторів. З корейською стороною досягнуто домовленості про передачу Україні як гумодопомогу 20 генераторів потужністю 450-500 кВт, а також п'яти міні-екскаваторів DOOSAN DX17Z". Доставку генераторів планується здійснити чартерним авіарейсом 12 грудня 2022 року.

Австрія

Австрія передасть Україні генератори для серверів та цифрової інфраструктури. Австрія також допоможе Україні із забезпеченням Starlink.

Іспанія

Іспанія передала Україні генератори, що допоможуть підтримувати енергозабезпечення лікарень та інших об'єктів медицини. Також Україна отримала 30 машин "швидкої медичної допомоги". Пізніше Іспанія відправить Україні ще 14 генераторів, які купують коштом іспанського агентства співробітництва.

Ізраїль

Влада Ізраїлю має намір відправити в Україну нову партію гуманітарної допомоги на $2 млн, куди увійдуть 20 великих генераторів вартістю близько $1 млн, а також медобладнання та ліки.

Азербайджан

10 грудня 2022 року Азербайджан передав Україні гуманітарну допомогу із 45 силових трансформаторів та 50 генераторів. Енергообладнання надала компанія Azerenergy. Допомога виїхала 10 грудня чотирма вантажівками, її загальна вага складає 52,2 тонни, а вартість — понад 800 тисяч доларів.

Читайте також