Податок з продажу нерухомості в Україні збільшився з 5% до 18% у 2022 році

Податок з продажу нерухомості в Україні збільшився з 5% до 18% у 2022 році

Який податок від продажу нерухомості в Україні доведеться сплачувати у 2022 / 2023 роках?

З 1 січня 2022 року, згідно із Законом України №5600, в Україні запровадили зміни щодо оподаткування угод із продажу нерухомості.

Раніше в Україні не оподатковувався продаж одного об'єкта нерухомості на рік. Якщо протягом року відбувався продаж другого та наступних об'єктів нерухомості, то ставка податку на нерухомість становила 5%. Ця норма дозволяла забудовнику оптимізувати свої витрати під час продажу квартир фізичним особам.

Тепер оподаткуванню за ставкою 18% будуть підлягати угоди про продаж третіх та наступних об'єктів нерухомості, проданих фізичною особою за рік.

Слід зазначити, що народні депутати Верховної Ради дещо пом'якшили законопроект і 18% податку від продажу нерухомості потрібно буде заплатити не з усієї суми, отриманої від продажу нерухомості, а лише від різниці між сумою продажу та ціною, за якою нерухомість перейшла до продавця.

Що стосується другої угоди з продажу нерухомості протягом року, то вона оподатковуватиметься тим самим податком за ставкою 5%.

Податок від продажу нерухомості необхідно сплачувати при переході права власності на:

  • квартиру, будинок або її частину;
  • гараж;
  • кімнату;
  • земельна ділянка;
  • садовий будинок та господарські будівлі, земельна ділянка під ними.

Слід зазначити, що з сплати податку звільняється безоплатне отримання громадянами ділянок із земель державної чи комунальної власності не більше лімітів, встановлених статтею 121 Земельного кодексу.

Оподаткування за ставкою 18% відбувається при другій та кожній подальшій продажу комерційної нерухомості протягом року, а також при першій та кожній подальшій продажу житла, яким продавець володіє менше трьох років.


Продаж квартири податки 2022 Україна. Продаж нерухомості юридичною особою України 2022. Які податки під час продажу нерухомості? Хто платить податок при продажі квартири в Україні 2023 року. Скільки сплачується податок при купівлі будинку та земельної ділянки. Який податок при продажі квартири 2022 року? Податок під час продажу квартири україна. Податок із продажу нерухомості. Який податок з продажу нерухомості 2023 року? Який податок на продаж нерухомості в Україні? Як розрахувати податок із продажу нерухомості? Чи потрібно сплачувати податок на нерухомість у 2023 році? Податки під час продажу нерухомості фізичною особою. Податок на продаж нерухомості 2023 року. Які податки при продажі квартири 2023 року?

Читайте також