Список розграбованих Росією українських заводів на окупованих територіях

Список розграбованих Росією українських заводів на окупованих територіях

Наводимо частковий перелік українських підприємств на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, які піддалися мародерству з боку Росії

Стаханівський завод феросплавів

ВАТ «Стаханівський завод феросплавів» понад 45 років спеціалізується на випуску крем'янистих сплавів та є найбільшим виробником феросиліцію в Україні. Завдяки проведеній реконструкції завод випускає не тільки крем'янисті сплави, але з 2004 року і марганцеві сплави.

Підприємство має в своєму розпорядженні 8 електродугових печей продуктивністю близько 2 тис. тонн продукції на місяць кожна.
Наразі лише 58,8% своєї продукції завод реалізує в Україні, а 41,2% — у ближньому та далекому зарубіжжі. Основними споживачами наших феросплавів є Росія, Узбекистан, Білорусь, Туреччина, Словаччина, Швеція, Румунія, Молдова, Німеччина та інші країни ЄЕС.

Стаханівський завод феросплавів розташований у східній частині Донбасу на землях міського фонду м. Стаханова Луганської області.

Стан: на території базу бойовиків, частину обладнання вивезено.

Стаханівський вагонобудівний завод

ВАТ «Стаханівський вагонобудівний завод» - велике підприємство, яке з 1965 року розробляє та виробляє вантажні залізничні вагони. Продукція відповідає міждержавним стандартам, державним стандартам України (ДСТУ), міжнародним та європейським стандартам, а також сертифікована у системі СС ФЗТ.
«Стаханівський вагонобудівний завод» — єдине підприємство в Україні, яке може виробляти транспортні системи, спеціально розроблені для перевезення залізницею надпотужних силових трансформаторів, відпрацьованого ядерного палива з АЕС.

Сім складальних ліній заводу забезпечують виробництво практично всіх видів вантажного рухомого складу, а також запасних частин до вагонів. Усі конструкторські розробки, незалежно від призначення, об'єднані єдиною метою — продовжити термін служби вагона, знизити його вагу та водночас підвищити вантажопідйомність. За час існування завод виготовив понад 100 тис. вагонів-хоперів, напіввагонів, думпкарів, платформ, транспортерів та цистерн.

Стан: на території базу бойовиків, частину обладнання вивезено.

Ясинуватський машинобудівний завод

ВАТ «Ясинуватський машинобудівний завод» є провідним виробником прохідницької техніки найширшого призначення на території СНД. Багато розробок та технічних рішень були унікальними, а надійність техніки перевірена в найсуворіших умовах шахт Донбасу та Росії. Географія поставок – понад 30 країн світу. Устаткування будує метрополітен у Празі, Санкт-Петербурзі.

Унікальність техніки та обладнання дозволяли створювати прохідницькі машини будь-якої складності, а за індивідуальними замовленнями, що не мають аналогів у світі. Це багато в чому завдяки зусиллям єдиного в СНД конструкторського бюро з прохідницької техніки, що існує при заводі.

Стан: зруйновано, обладнання вивезено.

Холдингова компанія "Топаз"

Державна акціонерна холдингова компанія «ТОПАЗ» - це багатопрофільне підприємство, яке спеціалізується на розробці та серійному виробництві складних радіотехнічних систем та комплексів спеціального призначення, а також радіотехнічних виробів широкого застосування.
За час існування ДАХК «ТОПАЗ» здійснено спільні контракти з підприємствами таких країн, як: Російська Федерація, Китайська народна республіка, Латвія, Федеративна республіка Німеччина, Малайзія, Ефіопія, Туркменістан, Туреччина.

Стан: укріплений район, база бойовиків, повністю обладнання вивезено до Росії.

Лутугинський науково-виробничий валковий комбінат

Лутугинський науково-виробничий валковий комбінат — загальновизнаний лідер серед вальцеробних підприємств України та СНД. Стійкість валків з маркою «ЛНПВК» забезпечує роботу прокатних станів з мінімальною кількістю перевалок, скорочуючи матеріальні та енергетичні витрати меткомбінатів. Підприємство постійно бере участь, як правило, виграє тендери з Пакистану, Індії, Угорщини, Болгарії, Македонії, Єгипту. Високим є рівень інтеграційних зв'язків комбінату з фірмами Росії, Казахстану, Молдови, Білорусі та ін.

Основна продукція: робочі чавунні валки для прокатних станів гарячої прокатки, валки для млинів усіх типів, валки для гумотехнічної, папероробної та інших галузей промисловості.

Стан: завод знищено, обладнання вивезено до Росії.

Луганський патронний завод

У 1953 році вперше в країні завод розпочав виробництво принципово нового, високопродуктивного технологічного обладнання – автоматичних роторних ліній, на базі яких згодом було збудовано кілька комплексно автоматизованих заводів для випуску патронів.

Новим етапом розвитку патронного виробництва стало створення у 2002 році ПрАТ «Луганський патронний завод». Нова концепція ПрАТ «ЛПЗ» на поточний момент – розширення номенклатури виробів, що користуються попитом на світовому ринку, в тому числі виробів відповідно до стандартів провідних світових виробників патронів з використанням потенційних можливостей роторної технології.

Підприємство є не тільки виробником широкої номенклатури патронів, але й виробником та постачальником технологічного обладнання роторного типу, а також інструментарію та технологічної останки, необхідної для виробництва патронів.

Стан: ремонтна база техніки терористів, пункт дислокації, обладнання повністю вивезене до Росії.

Завод електронного машинобудування "Машзавод - 100" - Луганськ

Лідер у сфері створення обладнання для електронного машинобудування. Розробляв та виготовляв обладнання для вирощування монокристалів сапфіру, кремнію, твердих та надтвердих монокристалів, що використовуються в електроніці. Обсяг річних продажів у різні роки становив $1–5 млн.

Стан: 90% обладнання вивезено до Росії, розташовується база бойовиків.

Завод "Юність" Краснодон-Луганськ

На підприємстві випускали радіотехніку та радіоелектроніку, вироби для ракетобудівної та аерокосмічної галузей, а також автореле, регулятори напруги, малогабаритні трансформатори. Усі останні роки завод із перебоями, оскільки не мав достатньої кількості замовлень. Продукцію продавав здебільшого російським оборонним та космічним підприємствам. У вересні на території заводу бойовики створили укріплену базу для зберігання боєприпасів та ремонту військової техніки.

Стан: база бойовиків, обладнання повністю вивезене до Росії.

Луганський фармзавод

Луганський хімфармзавод - було динамічно розвивається, оснащене сучасним обладнанням. Єдиний в Україні сучасний автомат із фасування сипких лікарських засобів у пакети Volpak – S90, що термосклеюються, застосовувався у виробництві розчинних протизастудних лікарських засобів: «Парафекс» і «Лугаколд», аналогів закордонних протизастудних засобів – «Колдрекс», «Фервекс», «Фарма також протикашльового засобу «Ацетилцистеїн» («Кофацин») – аналога «Флуімуцил», АЦЦ

Стан: робота на окупанта, випуск заборонених препаратів.

«ЛугаТерм»

Луганський завод теплотехнічного обладнання, випуск казанів.

Стан: розкрадено, частину обладнання вивезено до Росії.

Завод автоклапанів

Реалізація обладнання, клапанів на автомобілі МАЗ, КрАЗ, БелАЗ, ГАЗ, ВОЛГА, ТАВРІЯ, ЗАПОРІЖЕЦЬ на замовлення, клапанів на автобуси ІКАРУС на замовлення, клапанів на мотоцикли на замовлення.

Стан: розкрадено, частину обладнання вивезено до Росії.

За станом кожного заводу ми можемо зрозуміти, що таке «Руській Світ».

Настав 2022 рік, російське свавілля в новому вигляді, путінському варворсту немає межі!

Читайте також