Україна очікує у липні €1,55 млрд заморожених російських активів від Euroclear

Україна очікує у липні €1,55 млрд заморожених російських активів від Euroclear

Міжнародний депозитарій Euroclear планує зробити свій перший внесок у розмірі близько €1,55 млрд до європейського фонду для України в липні 2024 року

Повідомляється, що Euroclear за підсумками першого півріччя 2024 отримав €3,4 млрд у вигляді процентних доходів від інвестування заблокованих російських активів.

Роком раніше ці доходи становили близько €4,4 млрд, а 2022 року - €821 млн.

Сукупний процентний дохід Euroclear у січні-червні цього року становив €4 млрд. Також компанія виплатить податки з доходів, отриманих від російських активів у січні-червні, у розмірі €836 млн.

У результаті чистий прибуток Euroclear, що відноситься до заморожених активів ЦБ РФ, за перше півріччя становив €760 млн.

Рада ЄС з 15 лютого 2024 року ухвалила Регламент, що передбачає обов'язок центральних депозитаріїв, в яких зберігаються резерви та активи Банку Росії, застосовувати особливі правила щодо залишків коштів, що накопичуються у зв'язку з обмежувальними заходами. Ці центральні депозитарії цінних паперів, включаючи Euroclear, повинні враховувати та керувати такими позачерговими залишками коштів окремо від інших видів діяльності, зберігати чистий прибуток окремо і не повинні розпоряджатися отриманим чистим прибутком (наприклад, у вигляді дивідендів акціонерам).

Читайте також