Україна отримає понад $200 млн від Норвегії

Україна отримає понад $200 млн від Норвегії

Уряд Норвегії надасть 2 млрд норвезьких крон на закупівлю газу

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере під час свого візиту до Києва заявив, що Норвегія збільшить підтримку України до 10 млрд норвезьких крон у 2022 та 2023 роках.

Йонас Гар Стере зазначив: «Війна призвела до того, що Україна потребує негайної зовнішньої підтримки. Україна звернулася до Норвегії із проханням взяти на себе головну роль у забезпеченні доступу до енергоносіїв. Ми стежимо за ситуацією і пропонуємо витратити 2 млрд крон на закупівлю українцями газу восени та взимку».

Норвегія планує використовувати Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) як канал для підтримки закупівель газу для України. Норвегія також закликала інші країни підтримати закупівлю газу через ЄБРР.

Норвезький міністр закордонних справ Аннікен Гюйтфельдт, у свою чергу, додала: «У березні Україна звернулася до Банку з проханням про підтримку закупівлі газу для компенсації втрат власного газу та імпорту після вторгнення росії. Норвегія та інші донори допоможуть Україні у закупівлі та зберіганні газу».

Нещодавно Норвегія стала лідером із постачання газу до ЄС і планує підтримувати нинішній високий рівень видобутку газу до кінця десятиліття, оскільки Європа планує відмовитися від російського імпорту через вторгнення в Україну.

Читайте також