Україна планує продати держкомпанії з великою знижкою заради наповнення бюджету

Україна планує продати держкомпанії з великою знижкою заради наповнення бюджету

Якщо буде прийнято відповідні закони, Україна може заробити понад $400 млн

Видання Bloomberg пише, що Україна готується продати великі державні компанії за заниженими цінами. Мета полягає в тому, щоб зміцнити бюджет і покласти край багаторічній посткомуністичній спадщині корупції та безгосподарності, яка підірвала економіку країни.

Зазначається, що якщо законодавці узгодять зміни на засіданні, наміченому на початок травня, Київ у найкращому разі може заробити понад $400 млн за рахунок продажу підприємств, починаючи від виробника добрив і закінчуючи комунальними підприємствами, металургійними заводами та виробником інсуліну. Ще $190 млн може надійти від оренди сільськогосподарських угідь, заявив глава Фонду держмайна Рустем Умеров.

«Є ринки, що розвиваються, а є аварійний ринок, і як аварійний ринок ми єдині у своєму роді», — сказав він минулого тижня у своєму офісі в Києві.

Така терміновість приватизації спричинена трьома причинами.

По-перше, Україна має фінансувати свої військові дії та зберегти інститути, що залежать від іноземної допомоги, на плаву. По-друге, вливання капіталу та перебудова управління у державних компаніях можуть допомогти пожвавити економіку. Зрештою, компанії на балансі фонду, більшість з яких були побудовані в середині минулого століття, стрімко втрачають ціну.

"Якщо ми не продамо їх цього року, то наступного року їхньою цінністю буде тільки нерухомість, а ще через рік - тільки земля, на якій вони стоять", - сказав Умеров.

Однак насамперед законодавці мають затвердити закон про відновлення приватизації великих компаній та дозволити фонду консолідувати державні сільськогосподарські угіддя, які можна було б здавати в оренду.

Читайте також