Україна та МВФ домовилися про перегляд програми EFF обсягом $15,6 млрд

Україна та МВФ домовилися про перегляд програми EFF обсягом $15,6 млрд

Україна та МВФ на рівні експертів домовилися про третій перегляд програми Механізму розширеного фінансування (EFF) у розмірі $15,6 млрд, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Денис Шмигаль очікує, що вже найближчим часом це рішення буде затверджено виконавчою радою МВФ.

Глава уряду подякував Міжнародному валютному фонду за послідовну солідарність та підтримку. Він додав, що очікує у 2024 році допомоги від МВФ у сумі $5,4 млрд.

"За рахунок цих коштів зможемо максимально сконцентрувати внутрішні ресурси на обороні, яка є пріоритетом номер один", - пояснив Шмигаль.

Загалом потреба у зовнішньому фінансуванні України на 2024 рік становить $37,3 млрд, нагадав прем'єр-міністр.

Нагадаємо, що МВФ схвалив чотирирічний кредит для України у березні минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з Європейським Союзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва. Тоді ж було виділено перший транш на $2,7 млрд.

У грудні 2023 року виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні $900 млн і закликала інші країни та кредиторів виконати свої зобов'язання.

У лютому 2024 року Bloomberg з посиланням на джерела повідомило, що Україна розглядає план, що включає розширення продажів внутрішніх облігацій, підвищення податків і скорочення видатків, щоб закрити дірку в бюджеті, у спробі отримати гроші від МВФ, якщо допомога США залишиться заблокованою.

Читайте також