Український суверенний фонд може об

Український суверенний фонд може об'єднати більше 70 стратегічних державних компаній

Фонд державного майна має намір створити єдиний суб'єкт управління на ринку державного майна

В.о. голови ФДМУ Олександр Федоришин у Києві на конференції "Реформи державної та комунальної власності: прозорість, ефективність та можливості для приватного сектору" заявив: "На сьогоднішній день у нас майже 90 суб'єктів управління. Фонд держмайна – лише один з 90 суб'єктів, є інші міністерства, відомства, які також управляють, у кожного свої різні стилі, свої різні підходи, і виходить досить така незбалансована ситуація. У цій ситуації ми бажаємо, щоб був єдиний суб'єкт управління, це Український суверенний фонд, який об’єднає під свою парасолю ключові стратегічні компанії, для себе ми їх визначали – це 76-77 компаній, які будуть управлятися за найкращими стандартами".

Олександр Федоришин уточнив, що УСФ за аналогом схожий на Малайзійський фонд Khazanah, індонезійський фонд Indonesia Investment Authority.

За словами в.о. голови ФДМУ, на одному з останніх засідань з Міністерством економіки було визначено 107 компаній, які не підлягають приватизації, і щоб закріпити це готується відповідний законопроект, тоді як загалом у держвласності поки що залишається 1600 підприємств.

ФДМУ орієнтуватиметься на цей список, щоб ці компанії могли потенційно увійти до управління Українського суверенного фонду.

Читайте також