Український виробник радіаторів UTERM отримав $4 млн від USAID та Банку Восток

Український виробник радіаторів UTERM отримав $4 млн від USAID та Банку Восток

Проект USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" надав провідному в Україні виробнику радіаторів ТОВ "Ютерм Україна" (Біла Церква, Київська область) грант на суму $2 млн на розвиток виробництва.

Додаткові $2 млн у рамках грантової програми компанія отримає у вигляді кредиту від "Банку Восток" (Київ).

"Ютерм Україна" спрямує отримані кошти на розвиток виробництва і закупівлю основної сировини, що надасть змогу наростити обсяги продажу і створити 255 нових робочих місць, фактично втричі збільшивши штат. "Після початку повномасштабного вторгнення компанія була змушена релокувати свій бізнес із Харківської до Київської області. Завдяки грантовим коштам, отриманим за сприяння проєкту USAID, ми плануємо збільшити закупівлю сировини та вийти на показники виробництва 2021 року", відмітив директор "Ютерм Україна" Дмитро Бодня.

Крім того, за його словами, у планах компанії USAID - розвиток експорту до 14 країн світу, оскільки радіатори компанії завдяки якості мають попит на зовнішніх ринках. Дворічна грантова програма надасть змогу компанії нарощувати щорічне виробництво і продаж більш ніж на 200% з акцентом на збільшення поставок на ринок ЄС.

"Переміщення підприємств із зони бойових дій - справжній виклик. Тому ми намагаємося максимально підтримувати таких клієнтів, надаючи їм ресурси не лише для оновлення, а й для подальшого розвитку", - зазначає голова правління "Банку Восток" Вадим Мороховський.

За словами в.о. керівника Проєкту USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" Юлії Вітко, наведеними в повідомленні, підтримка постраждалих від війни компаній, що мають значний виробничий потенціал, є одним із пріоритетів діяльності Проєкту.

"Радіатори виробництва "Ютерм" широко використовуються у вітчизняних системах опалення, тому продукція компанії необхідна для відновлення постраждалих міст і сіл. Таким чином, наше партнерство спрямоване не лише на підтримку бізнесу окремої компанії", - зазначає вона.

"Ютерм" - провідна українська компанія у сфері виробництва та постачання опалювального обладнання, була створена 2010 року в м. Красний Луч Луганської області. У 2014 році після окупації міста Росією власники у 2016 році заснували нову компанію ТОВ "Ютерм Україна" із випуску радіаторів у Чугуєві Харківської області. Через повномасштабне вторгнення Росії ТОВ "Ютерм Україна" перенесло виробничі потужності до Білої Церкви. Компанія постачає продукцію до 20 країн на трьох континентах. Власниками в рівних частках по 25% є чотири харківські підприємці. За даними проєкту Clarity-project, 2023 року компанія отримала 6,7 млн грн чистого прибутку проти 0,4 млн грн роком раніше, за падіння чистого доходу майже вдвічі до 124,3 млн грн. Проєкт USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" (IBR) - це п'ятирічна програма, впроваджувана компанією DAI Global, що підтримує системні зміни в економіці України та збільшує пропозицію фінансування, доступного для українського бізнесу.

Читайте також