ЄБРР підтримує провідну українську лізингову компанію «ОТП ЛІЗИНГ» гарантією на €20 млн

ЄБРР підтримує провідну українську лізингову компанію «ОТП ЛІЗИНГ» гарантією на €20 млн

«ОТП ЛІЗИНГ» використає гарантію для надання €80 млн фінансування, яке підтримає продовольчу безпеку та інші критично важливі галузі

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтримує агробізнес та інші критично важливі галузі в Україні, надаючи нефінансований інструмент розподілу ризику на €20 млн «ОТП ЛІЗИНГ» - найбільшій лізинговій компанії країни з потужною присутністю в сільськогосподарській галузі.

Підтримка продовольчої безпеки під час війни в Україні – один з п’яти пріоритетних напрямів інвестицій ЄБРР у реальний сектор української економіки.

Гарантія дозволить «ОТП ЛІЗИНГ» підтримати приватні компанії, які працюють у первинному та вторинному сільському господарстві та інших критично важливих галузях – від харчової промисловості до роздрібної торгівлі, логістики та фармацевтики. Це, у свою чергу, сприятиме досягненню найважливішої мети – збереженню джерел засобів для існування населення України. Крім цього, укладена угода сприятиме підтриманню довгострокових капітальних інвестицій мікро-, малих і середніх підприємств у модернізацію технологій та обладнання і ширшому впровадженню більш «зелених» технологій.

Гарантія, що складається з двох частин, покриває до 50% кредитного ризику за новими договорами, які укладатиме «ОТП ЛІЗИНГ», на загальну суму €80 млн, але не більше 50% портфеля. З підписанням цієї угоди загальний обсяг подібних гарантій, наданих з початку розв’язаної Росією повномасштабної війни з Україною, сягнув €368 млн.

Одна частина гарантії надається у рамках Програми забезпечення стійкості та джерел засобів існування для України та сусідніх країн, яка була створена минулого року у відповідь на російське вторгнення з метою пом’якшення його економічних наслідків.

Друга частина підтримується Кредитною лінією EU4Business-ЄБРР, яка сприяє інвестиціям у сталі та «зелені» технології відповідно до стандартів ЄС.

Реагуючи на війну, ЄБРР пообіцяв збільшити обсяг своїх інвестицій в Україні до €3 млрд протягом 2022-23 років. З метою пом’якшення ризиків, пов’язаних з інвестиціями, ЄБРР співпрацює з донорами і партнерами. У даному випадку частина ризику за новим інструментом покривається гарантією від першої втрати, наданою одним з донорів.

Крім продовольчої безпеки, пріоритетними напрямками інвестицій ЄБРР в Україні під час війни є енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, торгівля та приватний сектор. На додаток до пакету стійкості для України та сусідніх країн, які зазнають впливу війни, ЄБРР пообіцяв допомогти з фінансуванням відновлення України, коли це дозволять умови.

«ОТП ЛІЗИНГ» має в Україні ринкову частку близько 45% за розміром лізингового портфеля. Компанія надає послуги фінансового лізингу та управління транспортним парком корпоративним клієнтам і мікро-, малим і середнім підприємствам по всій країні. Кінцевим власником компанії є «OTP Bank Plc.» (Угорщина).

Читайте також