Акції італійських банків різко впали на $10 млрд після запровадження урядом податку на непередбачені доходи

Акції італійських банків різко впали на $10 млрд після запровадження урядом податку на непередбачені доходи

Правий уряд Італії шокував ринки несподіваним податком на непередбачений прибуток банків

Заступник прем'єр-міністра Маттео Сальвіні оголосив про 40-відсотковий збір із додаткового прибутку кредиторів пізно ввечері в понеділок у рамках широкомасштабного указу, схваленого на засіданні кабінету міністрів.

Збір націлений на вищі відсоткові доходи після підвищення ставок Європейським центральним банком, йдеться у заяві уряду у вівторок. За даними Bloomberg Intelligence, указ може коштувати банкам понад €3 млрд у вигляді податків.

Популістська адміністрація Італії шукає дешевий спосіб фінансування допомоги сім'ям, які постраждали від кризи вартості життя, включаючи зниження податків та підтримку іпотечних кредитів для нових власників. Однак цей крок потребує схвалення парламенту і може бути змінено. Його також можна оскаржити в суді як аналогічний захід в Іспанії.

Італійські банки показали найгірші результати серед європейських акцій, що спричинило зниження індексу Stoxx Europe 600 у вівторок: акції UniCredit SpA впали на 6,7%, а акції Intesa Sanpaolo SpA - приблизно на 8,6%. Падіння банківських акцій знищило ринкову вартість італійських кредиторів на €9,5 млрд.

Цей крок було зроблено незабаром після того, як італійські банки оприлюднили вражаючий звіт про доходи, а Intesa та Unicredit підвищили свої річні прогнози другий квартал поспіль на тлі швидкого посилення політики Європейського центрального банку. Наприклад, чистий процентний прибуток UniCredit зріс на 42% у першому півріччі.

Читайте також