Alphabet (Google) збирається купити ізраїльський стартап Wiz за $23 млрд

Alphabet (Google) збирається купити ізраїльський стартап Wiz за $23 млрд

Материнська компанія Google веде переговори про найбільшу в своїй історії угоду

Alphabet, материнська компанія Google, веде переговори про купівлю ізраїльського стартапу Wiz, платформа якого надає клієнтам комплексний захист хмарної інфраструктури. Угода оцінюється в $23 млрд і може стати найбільшою в історії технологічного гіганта. Якщо переговори не зірвуться, угода може бути укладена найближчим часом.

Оцінка Wiz різко зросла з моменту її заснування у 2020 році генеральним директором Ассафом Раппапортом та трьома його колегами. Свій перший стартап, Adallom, вони у 2015 році продали корпорації Microsoft за $320 млн. У лютому минулого року Wiz був оцінений у $10 млрд за підсумками раунду фінансування на $300 млн. На початку цього року стартап залучив $1 млрд при оцінці у $12 млрд. Це один із небагатьох стартапів за межами індустрії штучного інтелекту, якому у 2024 році вдавалося залучити кошти за більш високої оцінки.

Регулярний річний виторг Wiz за перші 1,5 року перевищив $100 млн. Жодному ІТ-стартапу не вдавалося так швидко досягти цієї позначки. У 2023 році цей показник досяг $350 млн.

Компанію підтримують відомі венчурні інвестори Кремнієвої долини, включаючи Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Index Ventures та Lightspeed Venture Partners. Угода з Google - рідкісна можливість для цих інвесторів у той час, коли ринок IPO зайшов у глухий кут, а антимонопольне середовище ускладнює продаж стартапів.

Читайте також