Ціна золота вперше перевищила $2500 за унцію і буде зростати

Ціна золота вперше перевищила $2500 за унцію і буде зростати

Аналітики припускають, що вартість золота може сягнути $2700 за унцію в найближчі квартали

Ціна золота в п'ятницю, 16 серпня 2024, досягла історичного максимуму $2509 за унцію. Попит на метал підтримують надії на швидке зниження ставки ФРС США, закупівлі центральних банків і побоювання з приводу ескалації конфліктів в Ізраїлі та Україні. Аналітики очікують на подальше подорожчання золота в міру уповільнення інфляції в США, пише Bloomberg. У п’ятницю ціни на спотове золото зростали на 2,2%.

На піку за день дорогоцінний метал коштував $2509,75, що на 2,2% більше, ніж було на закритті на день раніше. За підсумками торгів у п'ятницю зростання становило 2,04%. Попередній рекорд було встановлено у липні.

Ціни зросли завдяки прогнозам зниження ставок Федеральною резервною системою США, пише Bloomberg. Зазвичай нижчі ставки це добре для золота, оскільки воно не приносить відсоткового доходу. Наприклад, дорогоцінному металу стає простіше конкурувати з банківськими вкладами як захисний актив.

Золото подорожчало приблизно на 20% із початку цього року. Крім оптимізму щодо пом'якшення грошово-кредитної політики, важливим чинником стали великі закупівлі центральними банками і попит на золото як захисний актив через зростаючі геополітичні ризики, включаючи напруженість на Близькому Сході та конфлікт Росії з Україною, зазначив Bloomberg.

Вартість золота почала зростати на початку року, здивувавши аналітиків, оскільки для цього не завжди був явний макроекономічний каталізатор. Підвищення цін продовжилося навіть тоді, коли сподівання ринку на швидке пом'якшення грошово-кредитної політики впали. Останні дані щодо інфляції, втім, повернули впевненість у зниженні ставки на вересневому засіданні ФРС.

Вартість золота може зрости до $2700 у найближчі квартали: для цього сприятливо складаються всі макроекономічні та грошово-кредитні фактори, заявив Bloomberg керівник товарної стратегії TD Securities Барт Мелек.

Читайте також