Доходи Private Equity фондів впали до рівня світової кризи

Доходи Private Equity фондів впали до рівня світової кризи

Фонди прямих інвестицій у 2023 році повернули інвесторам найнижчу суму виплат із часів світової фінансової кризи

Виплати так званим партнерам з обмеженою відповідальністю (Limited Partners) становили 11,2% вартості чистих активів фондів. Це найнижчий відсоток з 2009 року, він також значно нижчий від медіанного показника в 25% за останні 25 років.

При цьому капітал, залучений у Private Equity фонди 2023 року, досяг рекордних $500 млрд — на 51% більше, ніж за 2022-й.

Інвесторам стало важче виходити зі своїх портфельних активів за допомогою продажу або проведення первинного розміщення акцій (IPO) через вищу вартість запозичень, волатильність на ринках та економічну невизначеність, пише Bloomberg.

Це, у свою чергу, заважає їм повертати гроші пенсійним та суверенним фондам, окрім інших ключових інвесторів. А оскільки інвестори не отримують свої вкладення назад, вони не можуть брати участь і в нових інвестиціях або поповнювати нинішні, пояснила глобальний керівник консультативної групи з приватного капіталу Raymond James Financial Сунаїна Сінха Халдеа.

За даними Raymond James, в середньому горизонт інвестицій фондів прямих інвестицій зараз становить понад п'ять років, хоча нормою в галузі вважається близько чотирьох років. Це помітно впливає на фандрейзинг: у середньому фонди залучають їх за 21 місяць, тоді як кілька років тому цей термін становив 18 місяців.

За її словами, ситуація, швидше за все, покращиться лише у 2025 році.

Інвестори при цьому виявилися перенасиченими активними пропозиціями від фондів прямих інвестицій. Це впливає на здатність інвесторів вкладати нові кошти, особливо у світлі того, що індустрія прямих інвестицій дає збої.

Протягом багатьох років пенсійні фонди могли розраховувати на те, що їхня прибутковість від цього класу активів перевершуватиме вкладення у фондовий ринок, але тепер, коли глобальні фондові індекси зростають, розраховувати все складніше.

Читайте також