Exxon та Shell продали нафтові активи в Каліфорнії за $4 млрд компанії IKAV

Exxon та Shell продали нафтові активи в Каліфорнії за $4 млрд компанії IKAV

Спільне каліфорнійське нафтове підприємство Aera було продано німецькій керуючій компанії

Продаж відображає вихід Exxon Mobil Corp та Shell Plc із зрілих енергетичних об'єктів у той час, коли високі ціни на нафту та газ сприяють новим угодам. Агентство Reuters цього тижня повідомило, що нафтові гіганти ведуть попередні переговори щодо продажу власності в долині Сан-Хоакін.

Угода покладає на компанію IKAV, що інвестує у традиційні та відновлювані джерела енергії, відповідальність за живий релікт раннього видобутку нафти та газу в Каліфорнії.

IKAV управляє €2,5 млрд і володіє вітряними, сонячними, геотермальними та нафтогазовими підприємствами. Вона управляє бізнесом із видобутку природного газу в Колорадо, придбаним два роки тому у ВР.

Очікується, що операцію буде закрито у четвертому кварталі 2022 року за умови отримання схвалення регулюючих органів. Shell зіткнеться зі знеціненням у розмірі від $300 до $400 млн у результаті продажу.

Exxon, якому належало 48% Aera, зосередиться на морських проектах у Гайані та Бразилії, а також проектах зі зрідження природного газу.

Продаж Aera відповідає стратегії зосередження інвестицій «дешевою нафтою та природним газом для задоволення споживчого попиту та створення цінності для наших акціонерів», — заявив Ліам Меллон, президент Exxon Upstream Company, у своїй заяві.

Директор Shell з розвідки та видобутку Зої Юйнович сказала, що продаж слідує стратегії, спрямованої на те, щоб зосередитися «на позиціях з високим потенціалом зростання та сильним інтегрованим ланцюжком створення вартості».

Компанія Aera була заснована у 1997 році та веде діяльність на восьми родовищах на суші в центральній Каліфорнії. Згідно із заявою, у 2021 році компанія видобувала близько 95 тис. барелів нафти та газу на добу.

Обидва виробники нафти продовжують свої інші операції в Каліфорнії, включаючи мережі заправних станцій.

Читайте також