Фінська енергетична компанія Fortum списує €1,7 млрд російських активів

Фінська енергетична компанія Fortum списує €1,7 млрд російських активів

Росіяни захопили контроль над дочірньою компанією ПАТ "Фортум"

Фінський енергоконцерн Fortum заявив, що 26 квітня 2023 російська влада змінила генерального директора російської дочірньої компанії ПАТ "Фортум" і захопила контроль над активами Fortum.

Енергоконцерн наголосив, що дії Росії означають точку неповернення для Fortum, а фактична втрата контролю над ПАТ "Фортум" запускає повну деконсолідацію та списання російських активів компанії.

Президент та головний виконавчий директор компанії Маркус Раурамо зазначив, що 25 квітня стало черговою точкою ескалації російської війни в Україні та проти Європи через енергетику. Компанія послідовно шукала вихід із російського ринку з весни минулого року і безуспішно намагалася отримати дозвіл на продаж активів як російським, так і міжнародним покупцям. Маркус Раурамо впевнений, що виправдання захоплення активів Fortum необхідністю захисту енергетичної безпеки Росії є лише прикриттям.

У другому кварталі Fortum зафіксував збитки від списання у розмірі €1,7 млрд та курсові різниці, пов'язані з деконсолідацією, у розмірі €1,9 млрд. У Fortum зазначили, що за час роботи в РФ інвестували в місцеві активи близько 6 млрд євро.

Слід зазначити, що Fortum була одним із найбільших іноземних інвесторів у російську електроенергетику, зокрема вітроенергетику.

"У другому кварталі ми назавжди закриваємо наші бухгалтерські книги щодо діяльності в Росії. Незважаючи на значні збитки, які ми зафіксуємо, наше фінансове становище залишається стійким. Росія не є частиною нашого майбутнього з весни 2022 року, і наш вихід жодним чином не ставить під загрозу успішну реалізацію нашої нової стратегії", – резюмував Маркус Раурамо.

Читайте також