Фінтех-стартап Stripe залучив $6,5 млрд при оцінці вдвічі нижчій за попередню

Фінтех-стартап Stripe залучив $6,5 млрд при оцінці вдвічі нижчій за попередню

Незважаючи на величезний обсяг залучених інвестицій, оцінка стартапу знизилася з $95 млрд до $50 млрд

Як пише видання TechCrunch, американська фінансова компанія Stripe залучила новий інвестиційний раунд I обсягом $6,5 млрд. При цьому оцінка стартапу впала до $50 млрд.

Для Stripe – таке падіння вартості можна вважати дуже великим, оскільки на своєму піку капіталізація стартапу становила $95 млрд. Stripe називали другим найдорожчим стартапом у США (після SpaceX) та одним із найдорожчих у світі.

Інвесторами нового раунду стали GIC, Goldman Sachs та Temasek, які приєдналися до Andreessen Horowitz, Founders Fund, General Catalyst та Thrive Capital.

У стартапі розповіли, що залучені кошти підуть не на розвиток бізнесу (на ці цілі у компанії достатньо власних ресурсів), а, наприклад, на забезпечення фінансових зобов'язань перед співробітниками та інвесторами.

Сам раунд можна вважати нетиповим у сучасних умовах кризи, яка не обійшла і Stripe. Компанія скоротила понад 1100 співробітників.

Причиною падіння оцінки Stripe, як і інших подібних компаній, стали занадто оптимістичні очікування від майбутнього. Раніше була не рідкість серед подібних компаній залучати великі раунди за більших оцінок. Зараз ситуація змінилася – спочатку постковидний період, потім війна в Україні призвела до енергетичної кризи, порушення логістичних ланцюгів, тому попереду очікується лише інфляція та рецесія.

Читайте також