Founders Fund мільярдера Пітера Тіля інвестував $200 млн у криптовалюту

Founders Fund мільярдера Пітера Тіля інвестував $200 млн у криптовалюту

Founders Fund мільярдера Пітера Тіля, який одним із перших інвестував у SpaceX та Meta і вкладав великі суми в криптовалюту, знову вклався у біткоїн та ефіріум.

Така інвестиція однієї з найвідоміших венчурних компаній Кремнієвої долини свідчить про повернення великих інвесторів у токени після краху крипторинку півтора роки тому.

Founders Fund, за словами співрозмовників Reuters, з кінця літа до початку осені минулого року інвестував $100 млн у придбання біткоїнів, коли вони коштували дешевше за $30 тис. Стільки ж фонд вклав у покупку ефіру, другу за популярністю криптовалюту. Це ознака повернення деяких інституційних інвесторів до інвестицій у токени, які до осені 2022 року були однією з найпопулярніших стратегій.

На піку в листопаді 2021 року біткоїн коштував рекордні $69 тис. Але коли на початку 2022 року центральні банки почали підвищувати ставки, інвестори почали виходити з криптовалюту у пошуках вищої прибутковості.

Біткоїн втратив понад 65% своєї вартості в 2023 році через крах стейблкойну terraUSD. Після кризи криптовалютної біржі FTX та інших великих гравців біткоїн у листопаді 2022 року впав нижче за $16 тис. За останній рік ціни на біткоїн та ефіріум поступово зростали. Цього тижня котирування найбільшої криптовалюти досягли позначки $50 тис. уперше більш як за два роки.

Тіль, співзасновник PayPal і Palantir, активно підтримував біткоін як децентралізовану валюту. Він заявляв, що біткоїн – це і засіб заощадження, подібне до золота, і захист від грошово-кредитної політики центральних банків. У квітні минулого року Founders Fund найняв Джої Круга, який працював співдиректором з інвестицій у криптоорієнтованій венчурній компанії Pantera, щоб зосередитися на інвестуванні в криптовалюту.

Однією з причин підйому біткоїну став приплив коштів до біткоїну-ETF, вважає керівник відділу цифрових активів фінансової компанії Marex Solutions Ілан Солот. За його прогнозом, вартість криптовалюти продовжуватиме зростати, оскільки потік грошей від інвесторів до біржових фондів не зупиняється.

Гендиректор криптоплатформи BTC Markets Pty Керолайн Боулер, виступаючи на Bloomberg TV, відзначила ознаки «наростаючого руху» інституційних грошей до цього класу активів.

Ще однією причиною подорожчання біткоїну може бути очікуваний у квітні халвінг — зниження наполовину винагороди за майнінг. Як пояснювала Binance, це сповільнює видобуток нових біткоїнів, ефективно знижуючи рівень їхньої інфляції. Історично ціни на біткоїн збільшуються після халвінгів (їх вже було три), оскільки інвестори очікують на ралі після завершення цього процесу. Халвінг часто сприймається як підтримка цін на криптовалюту.

Читайте також