Індонезійський аквакультурний стартап eFishery залучив $200 млн і став єдинорогом

Індонезійський аквакультурний стартап eFishery залучив $200 млн і став єдинорогом

До 2025 року стартап планує досягти одного мільйона ставків для аквакультури в Індонезії та вийти на закордонні ринки

Компанія eFishery, яка виробляє інтелектуальну систему годівлі для рибальства, заявила, що стала першим стартапом у світовій індустрії аквакультури з оцінкою $1 млрд.

Фінансування очолив фонд 42XFund, що базується в Абу-Дабі, а також Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan), найбільший в Малайзії пенсійний фонд державного сектора, швейцарська компанія responsAbility з управління активами і 500 Global. Існуючі інвестори Northstar, Temasek та SoftBank також брали участь у раунді.

EFishery посилається на дослідження Демографічного інституту Університету Індонезії (LDUI), яке показало, що у 2022 році частка eFishery у валовому внутрішньому продукті Індонезії у секторі аквакультури склала 1,55%. Це важливо, тому що Індонезія посідає друге місце у світі з рибальства та аквакультури, поступаючись тільки Китаю.

EFishery була заснована в Бандунгу, Західна Ява, у 2013 році генеральним директором Джебраном Хузайфою,

Хузайфа почав займатися розведенням сома, коли ще навчався у коледжі. Він розказав TechCrunch, що за цей час він зрозумів, що управління кормами має вирішальне значення, тому що 80% загальної вартості виробництва припадає на годівлю. Але багато фермерів, як і раніше, використовують ручне годування, що призводить до нерівномірного розміру риби, тому що не всі отримують однакову кількість їжі.

EFishery в даний час обслуговує 70 тис. фермерів, які вирощують рибу і креветок, в 280 містах Індонезії. На додаток до своєї системи автоматичного годування IoT, платформа eFishery включає торговельні майданчики для продажу риби та корми для креветок фермерам, свіжої риби та продуктів з креветок для споживачів B2B та фінансових продуктів для рибників.

Читайте також