Інвестори масово розпродають російські акції після санкцій проти Московської біржі

Інвестори масово розпродають російські акції після санкцій проти Московської біржі

Інвестори з "дружніх країн" для Росії почали активно продавати акції російських компаній після того, як США ввели санкції проти Московської біржі. Про це свідчать дані російського Центробанку.

За підсумками другого кварталу 2024 року активи на рахунках нерезидентів у російських брокерів скоротилися на 9,6%, або майже на $1,96 млрд (189 млрд рублів), – до $18,4 млрд (1,77 трлн рублів).

Сильне падіння активів відбувається на рахунках клієнтів брокерів з міжнародних офшорних зон (Віргінські острови, Панама і Беліз), а також прикордонних до Росії країн.

Активи клієнтів з Азербайджану впали на 65%, Узбекистану – на 30%, а Казахстану – на 20%.

Востаннє іноземні інвестори скорочували вкладення в російські активи у третьому кварталі 2022 року. Але з часом інвестиції знову почали зростати.

Ситуацію погіршили американські санкції проти Мосбіржі, Національного клірингового центру (НКЦ) і Національного розрахункового депозитарію (НРД). Інвестори почали йти з російського ринку у зв'язку з ризиком вторинних санкцій, а також через те, що стали недоступними валютні торги.

"Санкціонування біржі та НКЦ вплинуло на бажання глобальних офшорів робити будь-що у російському периметрі. Водночас треба розуміти, що більша частина таких рахунків так чи інакше контролюється або дружніми нерезидентами, або громадянами РФ", – пояснив співрозмовник російського пропагандистського видання "Коммерсант".

Нагадаємо, що у серпні 2024 року Мосбіржа припинила оприлюднювати дані щодо обсягів торгів валютою.

Читайте також