Китай розглядає пакет допомоги фондовому ринку на $278 млрд

Китай розглядає пакет допомоги фондовому ринку на $278 млрд

Китайська влада розглядає пакет заходів щодо стабілізації падаючого фондового ринку після того, як попередні спроби відновити довіру інвесторів не мали успіху

Китайські політики прагнуть мобілізувати близько $278 млрд, переважно з офшорних рахунків китайських державних підприємств, у рамках стабілізаційного фонду для купівлі акцій через біржову систему Гонконгу. За словами джерел, вони також виділили щонайменше 300 млрд юанів із місцевих фондів для інвестування в оншорні акції через China Securities Finance Corp. або Central Huijin Investment Ltd.

Створення стабілізаційного фонду, що підтримується державою, розглядалося як мінімум з жовтня, хоча деякі інвестори висловили сумнів у його ефективності, оскільки попередні зусилля Пекіна з порятунку економіки не завжди спрацьовували. Криза нерухомості в Китаї, зниження споживчих настроїв, падіння іноземних інвестицій та зниження довіри серед місцевого бізнесу після багатьох років нестабільної політики чинять тиск як на економіку, так і на ринки.

«Потенційний пакет підтримки повинен бути в змозі зупинити спад у короткостроковій перспективі і стабілізувати ринки до Місячного Нового року, але лише державні закупівлі історично мали обмежений успіх у зміні настроїв ринку, якщо за ними не були подальші заходи», — сказав Марвін Чен, стратег Bloomberg Intelligence.

Чиновники також розглядають інші варіанти і можуть оголосити про деякі з них вже цього тижня, якщо їх схвалить вище керівництво.

Загалом з моменту досягнення піку в 2021 році ринкова вартість китайських та гонконгських акцій втратила понад $6 трлн, що наголошує на проблемі, з якою стикається Пекін, прагнучи зупинити падіння довіри інвесторів.

Читайте також