Китайська CNPC слідом за Sinopec входить до СПГ-проекту в Катарі

Китайська CNPC слідом за Sinopec входить до СПГ-проекту в Катарі

CNPC підписала 27-річний контракт з катарською держкомпанією QatarEnergy на купівлю 4 млн т зрідженого природного газу, починаючи з 2026 року та отримає 5% у проекті будівництва СПГ-лінії

Крім цього, китайська держкомпанія CNPC отримає 5-відсоткову частку у проекті будівництва ЗПГ-лінії на базі ресурсів газу східної частини родовища Північне - North Field East (NFE), повідомив міністр енергетики Катару та глави QatarEnergy Саада аль-Каабі.

CNPC стане другою китайською компанією, яка увійде до цього проекту.

Раніше остаточну угоду про партнерство в рамках проекту розширення ЗПГ-потужностей Катару на базі ресурсів NFE підписала Sinopec.

QatarEnergy передасть їй 5-відсоткову частку в проекті будівництва однієї із ЗПГ-ліній на 8 млн тонн на рік (загалом передбачувана потужність заводу - 32 млн т). Sinopec стала першим азіатським партнером у проекті. У листопаді 2022 року вона підписала з QatarEnergy угоду про закупівлю 4 млн тонн ЗПГ на рік із NFE.

У рамках цього проекту Катар планує збільшення видобутку газу зі східної частини родовища Північне та будівництво чотирьох нових ліній заводу зі зрідження природного газу, які дозволять збільшити виробництво ЗПГ у країні до 2026 року до 110 млн. тонн на рік з 77 млн. тонн. сьогдоні. Очікується, що нові потужності введуть в експлуатацію до кінця 2025 року.

У 2022 році QatarEnergy уклала угоду про розподіл часток у проекті на загальну суму $28,75 млрд: англо-голландська Shell, американська Exxon Mobil та французька TotalEnergies отримали частки по 6,25%, а італійська Eni та американська ConocoPhillips – по 3,1% .

Читайте також