Китайські вчені закликають створити стабілізаційний фонд акцій на суму $1,4 трлн

Китайські вчені закликають створити стабілізаційний фонд акцій на суму $1,4 трлн

Китайська влада розглядає пакет заходів щодо стабілізації падаючого фондового ринку

На думку вченого з урядового аналітичного центру, Китаю слід якнайшвидше створити стабілізаційний фонд акцій, щоб підвищити довіру ринку, з метою довести його розмір до 10 трлн юанів ($1,4 трлн) або більше.

Розмір фонду має становити від $300 до $500 млрд у короткостроковій перспективі, повідомляє газета 21st Century Business Herald із посиланням на Лю Юйхуея з Китайської академії соціальних наук. Потім її слід збільшити залежно від вартості ринку капіталу країни, сказав Лю.

Китайські політики прагнуть мобілізувати близько 2 трлн юанів, здебільшого з офшорних рахунків китайських державних підприємств.

Минулого тижня розпродаж акцій Китаю посилився, причому ключовий індекс впав до п'ятирічного мінімуму. Індекс CSI 300 упав на 6,3% у січні, що стало рекордним шостим місяцем поспіль.

Фондовий ринок, безперечно, демонструє тиск ліквідності у короткостроковій перспективі, додав Лю.

Більшість купівельної спроможності виходить від «національної команди» для підтримки стабільності, зазначив Лю, використовуючи термін, що описує державні органи, на які китайська влада покладається при купівлі акцій за часів турбулентності.

Стабілізаційний фонд може діяти як прозора система, що відрізняється від втручання національної команди.

Читайте також