MIGA запустила пілотний проєкт зі страхування військових ризиків в Україні

MIGA запустила пілотний проєкт зі страхування військових ризиків в Україні

Агенція Світового банку MIGA запустило пілотний проєкт зі страхування військових ризиків в Україні

Йдеться про три компанії – одну українська та дві іноземні. Їхні назви поки не розкриваються, проте вони працюють в секторі фінансів, логістики та промислової інфраструктури.

MIGA (Агенція Світового банку з гарантій інвестицій) уже зробила компаніям пропозицію щодо ставки страхування. Зараз сторони – на етапі структурування угод. За словами Свириденко, після реалізації пілотних проєктів «буде легше масштабувати цей досвід на інші кейси. Як очікується, наступного року агенція має виділити до $1 млрд на покриття воєнних ризиків, каже Свириденко.

MIGA покриває страхування капіталу до 90%. Американська агенція DFC (Міжнародна фінансова корпорації розвитку США) обіцяє Україні до 85% страхування капіталу та 100% при страхуванні боргу (у MIGA – до 90%). DFC готові підтримувати Україну як прямим кредитуванням, так і покриттям кредитних і політичних (воєнних) ризиків. Продукт страхування кредитних ризиків передбачає, що позичальник, отримавши страховку DFC, звернеться до комерційного банку чи іншої міжнародної фінансової установи.

Наразі більшість кредитних агенцій заморозили свої ліміти для України. Свириденко також повідомила, що в Мінекономіки поки не розглядають використання коштів заморожених активів рф для страхування воєнних ризиків.

Вона розповіла, що близько 500 заявок на інвестпроєкти в Україні надійшло через платформу Advantage Ukraine, яка запрацювала у вересні цього року. Переважно це інвестори зі США, Великої Британії та Німеччини. Здебільшого їх цікавить агросектор, великі проєкти в транспортній інфраструктурі та військова промисловість, ІТ-сфера. У роботі зараз 52 проєкти на суму $5,8 млрд, уточнила вона.

Ще 5 проєктів супроводжує «Укрінвест» – урядовий офіс із залучення та підтримки інвестицій. Загальна вартість проєктів – $600 млн. Реалізувати їх планується вже наступного року.

Читайте також