Нідерландський холдинг Exor купує 15% акцій Philips за €2,6 млрд

Нідерландський холдинг Exor купує 15% акцій Philips за €2,6 млрд

Хоча Exor не планує купувати більше акцій Philips у короткостроковій перспективі, угода дозволяє компанії зрештою збільшити свою частку до 20%

Компанія Exor NV, що належить сім'ї Агнеллі, придбала міноритарний пакет акцій Koninklijke Philips NV, висловивши вотум довіри проблемній нідерладській медичній компанії, яка бореться з відкликанням дорогої продукції.

Exor придбала 15% акцій Philips шляхом купівлі акцій на ринку та укладання угоди з великою фінансовою установою.

Exor отримає місце у наглядовій раді Philips.

Під керівництвом Джона Елканна Exor, вартість чистих активів якої на кінець грудня становила близько €28 млрд, останніми роками диверсифікувала свої інвестиції не лише в автомобільну промисловість, а й в охорону здоров'я, технології, фінансові послуги та предмети розкоші.

«Шлях змін, обраний Philips в останні роки, призвів до створення компанії, яка поєднує в собі дві галузі — охорону здоров'я та технології, яким ми віддані», — йдеться у спільній заяві Елканна, лідера сім'ї мільярдерів та головного виконавчого директора Exor.

Інвестиції Exor є «позитивними та підтримують» управлінську команду Philips та її бізнес-план, заявили керівники компанії у прес-конференції.

Philips, виробник апаратів ШВЛ та кардіографів, з червня 2021 року бореться з невизначеністю, пов'язаною з відкликанням мільйонів медичних пристроїв для лікування апное уві сні.

За останні пару десятиліть 132-річна компанія Philips відійшла від свого історичного коріння в галузі споживчої електроніки, такої як бритви, телевізори та тостери. У 2014 році Philips розірвала відносини зі своїм основним бізнесом з виробництва освітлювальних приладів, щоб зосередитись виключно на охороні здоров'я. Сьогодні компанія є одним із найбільших у світі виробників респіраторів та сканерів тіла.

Читайте також