У Дубаї збудують найбільший у світі аеропорт за $35 млрд площею як Тернопіль

У Дубаї збудують найбільший у світі аеропорт за $35 млрд площею як Тернопіль

У Дубаї розпочинають будівництво нового пасажирського терміналу в аеропорту Аль Мактум

Пропускна спроможність нового терміналу буде складати 260 млн пасажирів на рік, що зробить його найбільшим у світі за цим показником.

Вартість проекту оцінюється в 128 млрд. дирхамів ($34,8 млрд.). Новий термінал буде вп'ятеро більшим від нинішнього Міжнародного аеропорту Дубая, який сьогодні посідає перше місце у світі з міжнародного пасажиропотоку.

Через 10 років новий термінал поглине всі рейси Дубайського міжнародного аеропорту. Новий аеропорт площею 70 кв. км матиме 400 виходів на посадку, п'ять паралельних злітно-посадкових смуг та нові авіаційні технології. Його потужність дозволить обробляти 12 млн. тонн вантажів на рік.

Очікується, що перша черга проекту буде готова протягом 10 років і буде здатна приймати 150 млн. пасажирів на рік. Новий термінал зв'яжуть із містом лінією метро, автобусними маршрутами, а також міським повітряним транспортом.

Навколо аеропорту на півдні Дубая збудують ціле місто на мільйон жителів. У ньому розмістяться провідні світові компанії у секторах логістики та повітряного транспорту. Новий аеропорт стане міським та глобальним центром для майбутніх поколінь.

Міжнародний аеропорт Дубая (DXB), який торік обслужив 86,9 млн пасажирів (зросфтання на 31,7% на рік), зберігає статус найбільш завантаженого міжнародного авіавузла 10-й рік поспіль. У 2023 році він обслужив 416 405 рейсів, що є найвищим показником в його історії.

Цього року аеропорт розраховує прийняти 88,8 млн. пасажирів, що близько до попереднього рекорду в 89,1 млн. у 2018 році. У 2025 році аеропорт розраховує вийти на показники 93,8 млн пасажирів, а після – подолати позначку 100 млн. пасажирів.

Читайте також