Уряд Угорщини та французька Vinci придбали аеропорт Будапешта за €4,3 млрд

Уряд Угорщини та французька Vinci придбали аеропорт Будапешта за €4,3 млрд

Угорщина та французький будівельний гігант Vinci купили Будапештський аеропорт Zrt, внаслідок чого актив було передано прем'єр-міністру Віктору Орбану, який давно жадав створення хаба

Згідно з заявою уряду, покупці заплатили за аеропорт €3,1 млрд і взяли на себе чистий борг у розмірі €1,2 млрд. Продавцями виступили AviAlliance GmbH, німецький оператор угорського хаба, а також сінгапурський суверенний фонд добробуту GIC Pte та канадська Caisse de Depot та Placement du Quebec.

Віктор Орбан виступає за це придбання як частину ширшої програми щодо збільшення частки угорців у стратегічних активах. Угорщина придбала 80% акцій хаба, а Vinci забрав решту. Угода, схвалена Європейським Союзом, була закрита після підписання.

"Володіння аеропортом – це питання суверенітету", - заявив міністр економіки Угорщини Мартон Надь. «Йдеться не лише про пасажирські перевезення та туризм, а й про стратегічно важливий вантажний вузл».

Займаючи 39-е місце за завантаженістю в Європі, аеропорт вважається перлиною угорської індустрії туризму та логістики.

Угорщина хоче побудувати третій термінал та збільшити пропускну спроможність як пасажирів, так і вантажів.

Уряд позиціонує Будапешт як ворота для китайських туристів та інвестицій у ЄС після того, як виграв серію великих інвестицій у завод з виробництва акумуляторів та автомобільний завод, у тому числі від BYD Co., яка відкриває свій перший європейський завод з виробництва електромобілів в Угорщині.

Для компанії Vinci придбання акцій у Будапешті є частиною агресивної експансії, яка зміцнює її претензії на звання провідного світового оператора приватних аеропортів. Згідно з його веб-сайтом, французький будівельний гігант має 70 аеропортів по всьому світу, включаючи об'єкти у Франції та Португалії, а також значні операції у Латинській Америці.

Читайте також