ЄІБ може почати фінансувати оборонні підприємства

ЄІБ може почати фінансувати оборонні підприємства

Європейські лідери хочуть залучити ЄІБ до зміцнення безпеки ЄС

Як передає видання Bloomberg, лідери країн ЄС обговорять роль ЄІБ у підвищенні можливості оборонної галузі під час зустрічі наступного тижня. Зазначається, що вони закликатимуть до "перегляду визначення товарів подвійного використання та політики кредитування оборонної промисловості", які використовує ЄІБ під час розгляду проектів.

Наразі ЄІБ не має права фінансувати діяльність, пов'язану з виробництвом боєприпасів та зброї, а також обладнання чи інфраструктури, призначені для військового чи поліцейського використання.

За інформацією джерел агентства, Євросоюз дозволить ЄІБ фінансувати проекти, пов'язані з виробництвом матеріалів, частин і компонентів заводів, що виробляють боєприпаси.

Bloomberg зазначає, що ЄС намагається відновити свій оборонний потенціал після вторгнення росії до України та років недофінансування ОПК державами-членами.

У 2022 році ЄІБ вже почав фінансувати технологічний сектор та інфраструктуру громадянської безпеки через свою Стратегічну європейську ініціативу безпеки, яка відкрила доступ до коштів банку для проектів подвійного призначення з переважно цивільним призначенням.

Тим часом керівництво ЄІБ виступає проти фінансування виробництва зброї та боєприпасів, оскільки побоюється впливу, який матиме на рейтинг банків серед інвесторів.

Читайте також