Найбільші інвестиційні компанії світу: кому довіряють управління капіталом

Найбільші інвестиційні компанії світу: кому довіряють управління капіталом

У які інвестиційні компанії світу можна вкласти свої гроші зараз?

Передача власних коштів на управління професіоналам — раціональний вихід недосвідчених інвесторів. У фінансовому просторі існує безліч інвестиційних компаній із заслуженою репутацією. Вони вміють працювати за канонами виграшних стратегій та можуть примножити капітали клієнтів.

Як функціонують інвестиційні компанії?

Головною метою існування будь-якої інвестиційної компанії залишається збільшення коштів вкладників. Задля цього вони активно працюють на криптовалютних, фондових та сировинних ринках, професійно розпоряджаючись довіреними ним грошима. Саме тому біля керма таких організацій завжди стоять досвідчені інвестори та управлінці, які розвиваються у цьому напрямі не один рік.

Інвесткомпанії — залежно від профілю — співпрацюють лише з великими чи середніми інвесторами. За послуги з управління залученими коштами такі підприємства стягують комісію. Її величина розраховується з урахуванням вартості керованих активів. Відповідно розмір комісії може змінюватися. Є й компанії, які встановлюють фіксовану ставку комісії.

ТОП-20 Найбільші інвестиційні компанії світу на початок 2023 року

Інвестиційна компанія Країна Активи в управлінні, AUM (трлн, $)
1  BlackRock США 9,57
2  Vanguard Group США 8,1
3  Fidelity Investments США 4,283
4  UBS Швейцарія 4,38
5  State Street Global Advisors США 4,02
6  Morgan Stanley США 3,23
7  JPMorgan Chase США 2,96
8  Crédit Agricole Франція 2,875
9  Allianz Німеччина 2,76
10  Capital Group США 2,7
11  Goldman Sachs США 2,394
12  BNY Mellon США 2,266
13  Amundi Франція 2,251
14  PIMCO США 2
15  Legal & General Великобританія 1,866
16  Edward Jones Investments США 1,7
17  PGIM США 1,62
18  Deutsche Bank Німеччина 1,615
19  Bank of America США 1,571
20  Invesco США 1,556

Далі ми розглянемо перелік найбільших світових інвестиційних компаній із найвищим показником AUM (Assets Under Management) — тобто активів під управлінням.

BlackRock

Компанія BlackRock вважається найбільшою серед інвестиційних компаній світу. Вона заснована далекого 1988 року, коли Лоуренс Фінк залучив $5 млн на розвиток свого стартапу від The Blackstone Group. Остання за допомогу отримала 50% акцій BlackRock.

Сьогодні компанія розвиває два великі окремі напрямки, а послуги клієнтам пропонує в їх рамках. Насамперед, це фінансова аналітика та аналіз ризиків для інституційних та приватних інвесторів. Другим напрямком є інвестиційні фонди. BlackRock працює з різноманітними представниками цієї категорії:

  • біржовими індексними фондами – група iShares;
  • мультивалютними - BEEIX, MALOX;
  • акційними - MADVX, BIBDX;
  • закритими - тобто з обмеженою кількістю учасників.

Така різноманітність дозволяє стверджувати — інвестувати можна у будь-якому вигляді та практично у будь-яку галузь. Завдяки цьому підходу компанія залишається у топі найбільших інвестиційних фондів світу. На січень 2022 року AUM BlackRock становив близько $10 трлн.

The Vanguard Group

Компанія заснована 1974 року в США Джоном Боглом. Основна стратегія підприємства – пасивне інвестування, що передбачає розміщення грошей у взаємних фондах. Останні мають показувати активність індексу чи безпосередньо фондового ринку. Однією з переваг компанії вважається низький коефіцієнт витрат для підконтрольних фондів, які сьогодні налічується близько 400.

Серед інвестиційних послуг Vanguard можна відзначити:

  • ETF, або біржові інвестиційні фонди;
  • трастові послуги індивідуального характеру;
  • організація фінансового планування;
  • взаємні фонди;
  • вкладення цінних паперів тощо.

На даний момент AUM компанії дорівнює $8,4 трлн, тому вона заслужено посідає друге місце у рейтингу.

USB Group

Компанія USB Group створена у 1912 році в результаті злиття банків Вінтертура та Тоггенбурга. Нова організація отримала назву Спілки Швейцарських Банків. Перейменування на USB Group відбулося влітку 1997 року.

Сьогодні компанія складається із чотирьох підрозділів, розкиданих по всьому світу. До них відносяться:

  • Global Wealth Management. Цей напрямок займається приватним капіталом. Клієнти підрозділу проживають у 45 країнах світу як мінімум.
  • Asset Management. Націлено управління капіталом приватних і інституційних інвесторів. Охоплює різноманітні сфери інвестування.
    Personal & Corporate Banking. Напрямок працює з корпоративними, приватними, інституційними вкладниками. Завдяки цьому відгалуженню вони отримують доступ до закритих послуг та продуктів у сфері фінансів.
  • Investment Bank. За допомогою цього напряму інвестори можуть працювати із цінними паперами, іноземними валютами, акціями.
  • Можливе надання консультаційних послуг.

Під керуванням USB Group зосереджено активів приблизно на $4,43 трлн.

Fidelity Investments

Холдингова компанія із США Fidelity Investments заснована у 1946 році. Сьогодні вона працює більш ніж у сотні країн світу.

До складу цієї імперії входять 5 найбільших інвестиційних фондів: Govt MM, Contrafund, Fimm Government, Fidelity 500 Index, Government Cash Reserve. Крім того, Fidelity Investments працює з такими взаємними фондами:

  • акцій;
  • високих доходів;
  • облігацій;
  • фінансового ринку.

Компанія надає брокерські послуги та має власний торговельний термінал Active Trader Pro. З його допомогою можна знайти експертну аналітику та різноманітні інструменти теханалізу. Серед міжнародних пайових інвестиційних фондів саме Fidelity Investments першою почала працювати зі звичайними людьми, а не лише з інвесторами із солідним доходом.

AUM Fidelity Investments на даний момент дорівнює $4,23 трлн.

State Street Global Advisors

State Street Global Advisors (SSGA) створена 1978 року в Бостоні. Її заснували тому, що виникла потреба у створенні підрозділу для управління біржовими фондами. Сьогодні SSGA — холдингова компанія, що входить до 30 великих банків США. Важливим завданням є скорочення витрат — нині цей показник становить 0,14%.

У складі SSGA найвідомішими біржовими фондами вважаються SPDR S&P 500, SPDR Gold Shares, SPDR Mid Cup. Компанія веде роботу за такими напрямами:

  • пошук індивідуальних стратегічних рішень для клієнтів;
  • створення загальних трастових фондів;
  • робота з такою формою інвестиційних продуктів як ETF.

SSGA має кілька, а не один міжнародний пайовий інвестиційний фонд. Ці структури поділені за типами: акції, облігації, фінансові ринки. Усього налічується 26 продуктів.

Під управлінням SSGA зосереджено активів трохи менше, ніж на $4 трлн.

Morgan Stanle

До переліку найбільших інвестиційних компаній світу входить Morgan Stanley, заснована 1924 року. Головний офіс організації розташований у Нью-Йорку, але її діяльність охоплює всі штати США та провідні стратегічні міста світу – Гонконг, Лондон тощо.

Головні напрямки у роботі Morgan Stanley:

  • Institutional Securities. У цьому сегменті компанія допомагає клієнтам залучати капітал, надаючи фінансові консультації. Крім того, фахівці MS пропонують послуги торгівлі цінними паперами, іноземною валютою та сировинними товарами.
  • Wealth Management. Цей сегмент має на увазі роботу з фінансовим та майновим плануванням, кредитуванням під заставу цінних паперів, житловим кредитуванням та ін. Додатково слід згадати банківські послуги та пенсійне страхування для невеликих підприємств та приватних вкладників.
  • Investment Management. У цьому сегменті компанія обслуговує інституційних та приватних клієнтів, пропонуючи їм управління активами у різній формі. За потреби інвесторам надають банківські послуги у сфері нерухомості чи прямих інвестицій.

Останнім часом Morgan Stanley зосередилася на двох останніх напрямках, заявивши про мінімальну залежність від фондових ринків. AUM гіганта дорівнює $3,274 трлн.

Висновок

Як бачимо, найбільші інвестиційні компанії — це авторитетні старожили ринку, започатковані ще в минулому столітті. Можливо, давні традиції та величезний досвід допомагають їм добиватися поставленої мети, а заразом вселяють довіру клієнтам.

У будь-якому випадку необхідно ретельно вибирати організацію для керування активами. Навіть найсерйозніші закордонні інвестиційні компанії можуть перебувати в періоді занепаду — нехай і тимчасово, а в такій ситуації зростає ймовірність прийняття помилкових рішень.

Читайте також