Прогноз курсу долара та гривні у 2023 році

Прогноз курсу долара та гривні у 2023 році

Який курс долара до гривні очікується в Україні у 2023 році? Прогноз курсу гривні до долара США у 2023 році від учасників та експертів фінансового ринку України.

Завдяки міжнародній фінасновій підтримці, українська економіка не розвалилася в умовах війни, а національна валюта хоч і девальвувала, але не скотилася у прірву в 2022 році. Більшість прогнозів, що були зроблені у 2022 році не справдилися.

Нагадаємо для початку що відбувалося з курсом гривні під час війни:

  • 29,25 UAH/USD склав офіційний курс гривні на початку повномасштабної війни. На цьому рівні його зафіксував Нацбанк, щоб зберегти стабільність фінансової системи.
  • 36,57 UAH/USD складає курс НБУ на початку 2023 року. Відповідний рівень зафіксовано регулятором із 21 липня 2022 року, коли з'явився помітний розрив між офіційним і готівковим курсом. Це найнижчий офіційний курс гривні за всю історію національної валюти.
  • 40,2-40,8 UAH/USD (купівля/продаж) коштував готівковий долар в обмінних пунктах українських банків перед Новим роком. Ціни на чорному ринку відрізняються не суттєво.
  • 45,8 UAH/USD може скласти курс долара в 2023 році, згідно з прогнозом Мінекономіки, а середньорічний курс, закладений у держбюджеті на цей рік, — 42,2 UAH/USD. Це означає можливі коливання курсу протягом 2023 року від 39 грн/дол. до 45,5 UAH/USD.

Курс долара сьогодні

Курс долара в обмінниках станом на 14 січня 2023 р:

  • купівля — 40,2 грн/долар
  • продаж — 40,64 грн/долар

Курс долара на чорному ринку

Курс долара на чорному ринку станом на 14 січня 2023 р:

  • купівля — 40,45 грн/долар
  • продаж — 40,56 грн/долар

Найбільшим песимістом щодо курсу традиційно є уряд України. В державному бюджеті на 2023 рік закладено, що середній курс у 2023 році становитиме 42,2 грн за дол. США, а наприкінці року – 45,8 грн за дол. США. Якщо у 2023 році Нацбанк України відійде від політики фіксованого курсу, то курс на готівковому ринку відрізнятиметься від офіційного несуттєво, як було до війни.

Водночас, згідно розрахунків МВФ середній курс гривні до долара протягом 2023 року становитеме 42,8 грн за дол.США. Загалом оцінки МВФ на цей рік близькі до останніх прогнозів уряду та НБУ, водночас на 2023 р. вони більш консервативні, ніж ті, що враховані у держбюджеті, через негативний вплив масованих ракетних обстрілів енергетичної інфраструктури.

Фінансова група ICU очікує, що до кінця 2023 року офіційний курс сягне 40 гривень за долар. До цього вони прогнозували курс на рівні 45 гривень. Зниження прогнозованого рівня відбулося через те, що в Україну продовжує надходити фінансова допомога і кредити. Це допомагає гривні почуватися впевненішою. Головний виклик зараз – це масовані ракетні обстріли енергетичної інфраструктури. Але тиск на економіку має зменшитися навесні, коли використання електроенергії знизиться.

Інвестиційна компанія Dragon Capital прогнозує, що Нацбанк не підійматиме офіційний курс до осені 2023 року. Але до кінця 2023 року офіційний курс долара сягне 43 гривень.

Збільшення міжнародної підтримки дозволить підтримувати курс гривні на прийнятному рівні. Кошти від партнерів зможуть закрити діри в бюджеті. Також однією з умов прогнозу Dragon Capital є те, що Україна до осені буде звільняти окуповані території та зможе закінчити гарячу фазу війни.

"Поки що немає жодних причин для подальшої девальвації гривні. Наразі гривня має залишатися стабільною – у найближчі місяці так точно", - сказав інвестиційний банкір Dragon Capital та фінансовий аналітик Сергій Фурса. Йдеться про офіційний курс 36,6 грн / дол. США та ринковий – 40-41 грн / дол. США.

Керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій, вважає що курсова ситуація може змінюватися щодня. Майже все в прогнозах залежить від того, як розвиватиметься ситуація на фронті. Якщо ми виходимо з припущення, що до кінця наступного року є можливість закінчити активну фазу війни, офіційний курс не зміниться. Цілком реалістичним виглядає курс менший за 40 грн за долар США.

Начальник аналітичного відділу Сенс банку Олексій Блінов: «Ми передбачаємо певний керований рух обмінного курсу в бік послаблення пізніше упродовж 2023 року. Наш базовий прогноз середньорічного офіційного курсу на 2023 рік становить 40,65 гривень за долар».

Які передумови до встановлення курсу гривні у 2023 році

Очікується, що 2023 року Україна отримає від ЄС кредитів на суму $18 млрд, від США — $10 млрд, від Світового банку — $2 млрд, а також зможе домовитися з МВФ про розширену кредитну програму. Все це має допомогти з валютними надходженнями до країни, зміцненням золотовалютних резервів Нацбанку (які на початок 2023 року складали $28,49 млрд) та з стабілізацією курсу національної валюти.

Загалом, на курс гривні до долара у 2023 році будуть впливати наступні фактори:

  1. Регулярність та своєчасність зовнішньої фінансової підтримки від міжнародних партнерів України.
  2. Перебіг бойових дій та від очикувані строки закінчення війни.
  3. Динаміка повернення в Україну мігрантів, які виїхали від війни.
  4. Темпи відновлення української економіки (за підсумками 2022 року падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України попередньо оцінюється в 30,4% з похибкою два відсотки) і має зрости мінімум на 1% у 2023-му, згідно з даними МВФ.
  5. Темпи відновлення українського експорту в основних галузях економіки (агросектор, металургія, хімічна промисловість, ИТ та ін.).
  6. Емісія гривні Нацбанком, яка спочатку повністю виключалася керівництвом НБУ у 2023 році, після того, як у 2022-му було надруковано 400 млрд грн за допомогою викупу регулятором ОВДП Мінфіну. Але потім у Меморандумі з МВФ з'явилося застереження про те, що "друкарський верстат" все-таки може бути включений у "крайньому випадку" — якщо зовнішнє фінансування буде затримуватися або надаватися не в повному обсязі. У першому кварталі 2023 року емісія гривні може становити на рівні 50 млрд грн.
  7. Скасування Нацбанком заборон та обмежень на валютному ринку.
  8. Темпи виведення іноземного капіталу з фінансового ринку України, насамперед, з боку нерезидентів-власників ОВДП, які отримуватимуть погашення від Мінфіну в рамках виплат за старими випусками держоблігацій.

 

Курс долара на 2023. Найточніший прогноз курсу долара. Курс долара на сьогодні. Скільки коштуватиме долар у 2023 році? Яким буде курс долара в Україні у 2023 році? Який курс буде у 2023? Який курс долара буде у 2023 році в Україні? Що буде з доларом 2023 року? Скільки коштуватиме долар в Україні? Долар гривня 2023. Курс долар гривня. Який курс долара закладено до бюджету 2023? Прогноз курсу долара на 2023 рік. Курс валют. Що буде з доларом найближчим часом? Офіційний курс гривні 2023. Курс долара до гривні. Курс долара до гривні в обмінниках. Курс валют до гривні. Курс валют чорний ринок на сьогодні. Курс нбу долар сьогодні.

Читайте також