У що інвестують мільярдери: аналіз інвестиційного портфелю UBS

У що інвестують мільярдери: аналіз інвестиційного портфелю UBS

Василь Матій, інвестиційний консультант, керуючий активами 1st Family Office про те, які активи знаходяться в інвестиційному портфелі найбільшого банку Швейцарії UBS

Найбільший банк Швейцарії, UBS, щороку оновлює статистику про структуру активів своїх найзаможніших клієнтів із різних регіонів світу.

В структурі банку UBS є підрозділи — сімейні офіси, що керують активами своїх найзаможніших клієнтів, зазвичай однієї сімї.

Цього року в дослідженні взяли участь 221 сімя із загальним капіталом $493 мільярди.

На які активи звертають увагу

В період великої невизначеності на фінансових ринках сімейні офіси переглядають власні стратегії розподілу активів.

У що інвестують мільярдери: аналіз інвестиційного портфелю UBS

Приватний капітал

Оскільки центральні банки підвищують відсоткові ставки, знижується частка облігацій (з 18% минулого року до 15% цьогоріч). Натомість, дещо зросла частка в приватних компаніях (із 18% до 21%).

Цифрові активи та технології

Згідно з дослідженням, за останні роки значно зріс інтерес сімейних офісів до цифрових активів та компаній, що використовують технологію блокчейну та розподілених даних.

Оскільки багато бенефіціарних власників є підприємцями, вони не хочуть упускати потенціал цієї сфери. Пам’ятаючи про те, як Інтернет спровокував економічну революцію 20 років тому, сімейні офіси звертають неабияку увагу на цифрові активи зараз.

Третина (35%) вже інвестує в цю сферу, або розглядає можливість зробити це, чверть (26%) інвестує в криптовалюти, або розглядає таку можливість.

Більше чверті (28%) сімейних офісів інвестують у децентралізовані фінанси, або повязані з ними технології, за допомогою прямих інвестицій.

У що інвестують мільярдери: аналіз інвестиційного портфелю UBS

Чому інвестують саме в такі активи

69% — понад дві третини опитаних пояснили, що вони інвестують у децентралізовані фінанси тому, що вірять, що вони широко використовуватимуться.

53% — понад половини інвестували в криптовалюти, аби дізнатися більше про технологію.

49% — трохи менше половини роблять це з фінансових міркувань: для отримання прибутку чи диверсифікації.

Регіональний розподіл активів

У що інвестують мільярдери: аналіз інвестиційного портфелю UBS

Якою є ціна питання

Серед тих, хто інвестує у криптоактиви, більшість (81%) роблять це на суму, що становить до 3% від загальної вартості активів.

Що ще у портфелях заможних клієнтів
Акції публічних компаній незмінно займають найбільшу частку активів найбагатших сімей (32%), адже вже не одне десятиліття зарекомендували себе як ліквідний та дохідний актив.

Цінні папери займають майже половину портфеля:

32% припадає на акції публічних компаній;
21% — інвестиції в непублічний бізнес (із них 8% — через фонди);
15% — облігації;
12% — нерухомість;
10% — готівка;
4% — хедж-фонди;
2% — приватні позики;
Решта — 4% — припадає на цінні метали, предмети мистецтва та антикваріату, сировинні товари та власне інфраструктуру керування сімейним капіталом.

Що заважає інвестиціям

Найбільшою перешкодою для інвестування є відсутність прозорого регулювання, на думку половини (50%) сімейних офісів у всьому світі. Але причини відрізняються, залежно від регіону.

Майже половина опитаних компаній у США (48%) і Швейцарії (48%) заявляють, що вони стурбовані кібербезпекою та загрозою злому.

Читайте також