BlackRock очікує залучення $15 млрд для Фонду розвитку України

BlackRock очікує залучення $15 млрд для Фонду розвитку України

Фонд розвитку України планують зареєструвати у Люксембурзі

За словами Філіпа Хільдебранда, віце-голови BlackRock Inc., який входить до фінансистів, які ведуть дискусії, Фонд розвитку України перебуває на шляху до отримання не менше $500 млн від країн, банків розвитку та інших постачальників грантів, а також $2 млрд від приватних інвесторів.

За його словами, це могло б об'єднати консорціум акціонерів та боргових інвесторів, які могли б профінансувати відновлювальні роботи в Україні на суму щонайменше $15 млрд.

Хільдебранд сказав, що новий фонд є «досить значною частиною» з $80 млрд, які, за оцінками Міжнародної фінансової корпорації, можуть бути профінансовані приватним сектором. Уряд та фінансові компанії України провели півтора роки у переговорах щодо заохочення приватних інвестицій.

Хільдебранд зазначив, що Фонд розвитку, найімовірніше, буде зареєстрований у міжнародному фондовому центрі Люксембургу з інвестиційним комітетом, а також аналітиками та дослідниками. Мета полягає в тому, щоб створити один з найбільших в історії державно-приватних проектів співробітництва, подібних до німецького KfW, створеного після Другої світової війни, або Партнерства з кліматичного фінансування між BlackRock і кількома урядами в 2021 році.

Пріоритетними напрямками для Фонду стануть ключові галузі сільського господарства, виробництва, інфраструктури та енергетики. На даний момент виявлено близько 20 життєздатних проектів із 200, які пройшли оцінку. Поряд із фондом буде створено «центр підготовки проектів», призначений для пошуку інвестиційних ідей, що забезпечує потік інвесторів для підтримки. Як уточнив Хільдебранд, його витрати будуть покриті за рахунок прибутків від інвестицій.

Читайте також