ДТЕК інвестує $145 млн у проєкт розумних мереж Smart Grid у Київській області

ДТЕК інвестує $145 млн у проєкт розумних мереж Smart Grid у Київській області

Проєкт планується почати реалізовувати з Ірпеня та Бучі

Генеральний директор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко під час бізнес-столу з реформування енергосектору України в рамках URC2023 заявив, що компанія розробила концепцію побудови сучасної розумної мережі. Проєкт планується реалізувати у Київській області, а його загальна вартість становитиме $145 млн.

Максим Тимченко зазначив, що компанія планує розпочати реалізацію проєкту з Ірпеня та Бучі Київської області, які зазнали колосальних руйнувань під час наступу російських військ у лютому 2022 року та подальшої окупації.

Глава ДПЕК розповів, що компанія зустрілася зі своїми партнерами у Європі.

ДТЕК активно працює над проєктом, зокрема, розробляє цифрову модель, яка дозволить уникнути 15% втрат у мережі, а також зменшити перерву в електропостачанні з 1500 хвилин до європейських стандартів, які у 10 разів менші.

За словами Максима Тимченка, Smart Grid допоможе інтегрувати майбутні потужності відновлюваної енергетики у Київській області.

Згідно з повідомленням ДПЕК, великий план реконструкції мереж розрахований на 10 років та охоплює 20 тис. км нових повітряних та підземних кабелів, 250 підстанцій, 6 тис. трансформаторів, майже 1 млн розумних лічильників. У ДТЕК уточнили, що нову концепцію "розумних" мереж планується протестувати протягом трирічного пілотного етапу в енерговузлі Ірпінь-Буча-Бородянка.

Читайте також