IDA створює окремий мультиплікативний фонд SPURR для підтримки України обсягом $2 млрд

IDA створює окремий мультиплікативний фонд SPURR для підтримки України обсягом $2 млрд

Особливістю фонду буде можливість мультиплікувати залучені до нього кошти, завдяки чому Україна потенційно може отримати $6 млрд допомоги

Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що Міжнародна асоціація розвитку – IDA (International Development Association) розширює пакет підтримки України та створює окремий фонд – SPURR (Special Program for Ukraine's Recovery and Crisis Response). За словами міністра, цей фонд є мультиплікативним, а значить, якщо фонд збере $2 млрд, то потенційно Україна може отримати $6 млрд допомоги.

Марченко уточнив, що це кредитні кошти Світового банку, і наголосив, що мультиплікативний ефект – це дуже важливо.

Наразі також обговорюється питання компенсації відсоткових ставок за пільговими кредитами, що надаються Україні, у тому числі й на відновлення.

Як пояснив міністр, важливо, щоб ці нові гроші не впливали на зобов'язання України щодо обслуговування боргу: це важливо і для програми з МВФ, для дотримання боргової стійкості. У зв'язку з цим Мінфін просить партнерів про компенсацію процентної ставки, якщо кредитні кошти надаються через Світовий банк.

"Ми показуємо, які інструменти вже готові: URTF – для грантових коштів, SPURR – для кредитних, але з використанням мультиплікативного ефекту. Фонд URTF може бути використаний як компенсатор для процентних ставок у SPURR. Саме так ми бачимо їхнє комбінування", – описав Марченко пропозиції, які Україна обговорює із потенційними донорами щодо відновлення країни.

Читайте також