Пошкодження активів агрохолдингу "Кернел" у порту "Чорноморськ" призвели до обвалу курсу акцій

Пошкодження активів агрохолдингу "Кернел" у порту "Чорноморськ" призвели до обвалу курсу акцій

Кернел підтвердив значні пошкодження елеваторних активів у порту "Чорноморськ", акції подешевшали на 5% на Варшавській фондовій біржі

Активи агрохолдингу "Кернел" у порту "Чорноморськ" у середу зазнали масованого ракетного обстрілу з боку Росії та зазнали значних пошкоджень. 

Повідомлення про пошкодження призвели до обвалу курсу акцій на біржі з PLN13,53 до PLN12,34 і високої волатильності: на якийсь момент їм вдалося відіграти падіння, однак на 15:00 за місцевим часом вони котирувалися за курсом близько PLN12,7-12,9, що приблизно на 5% нижче за ціну відкриття.

В цілому, у порту "Чорноморськ"  було знищено 60 тис. тонн зерна, яке мало бути завантажено на великотоннажне судно і відправлено зерновим коридором ще 60 днів тому.

Окрім Кернел також постраждала елеваторна інфраструктура інших агротрейдерів - Viterra та CMA CGM Group.

Агрохолдинг "Кернел" до війни посідав перше місце у світі за виробництвом соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експортом (близько 12%). Компанія є одним із найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того, агрохолдинг здійснює вирощування агропродукції та її реалізацію.

Найбільший співвласник "Кернела" через Namsen Ltd. - український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 41,3%, який нещодавно запропонував делістинг компанії з Варшавської фондової біржі та викуп акцій у інших акціонерів.

Чистий прибуток "Кернела" за дев'ять місяців 2023-ФР (січень-березень 2023 року) зріс на 36% - до $437 млн при падінні виручки на 45% - до $2,715 млрд.

Читайте також