Російські дві третини ТРЦ Ocean Plaza передали ФДМ і розраховують продати за $100 млн

Російські дві третини ТРЦ Ocean Plaza передали ФДМ і розраховують продати за $100 млн

11 квітня у власність держави перейшли 100% корпоративних прав компанії «Авангард Віларті», якій належить 66,65% юрособи «Інвестиційна спілка «Либідь», яка володіє ТРЦ

Незважаючи на те, що формально, за даними YouControl, юрособою «Інвестиційний союз «Либідь» володіють швейцарці – Сюзанна та Андреа Рішааль Валлабх, а також український бізнесмен Василь Хмельницький, компанію пов'язують із «групою братів Ротенбергів» та компанією їхніх бізнес-партнерів – TPS Group.

Керуючий директор компанії Colliers в Україні Олександр Носаченко, який також є радником голови Фонду держмайна з питань нерухомості, розповів Forbes про подальші плани держави щодо частки в Ocean Plaza.

Він зазначив, що серед тих об'єктів, які були конфісковані на користь держави, на сьогоднішній день Ocean Plaza є найдорожчим. До того ж він знаходиться у такому фізичному та операційному стані, що можна відносно швидко продати. При цьому мета держави полягає в тому, щоб усе майно, що належить йому, принесло максимально можливий дохід.

Олександр Носаченко оцінює весь ТРЦ Ocean Plaza у понад $150 млн, а отже конфіскована на користь держави частина має коштувати від $100 млн.

Згідно з прогнозами компанії Colliers, після стабілізації ситуації в державі, з урахуванням можливих темпів відновлення економіки, чистий орендний дохід Ocean Plaza у 2026 році може становити від $20 млн – за песимістичним сценарієм. Або до $28 млн за базовим реалістично-оптимістичним сценарієм. Для порівняння: ТРЦ у 2021 році генерував приблизно $30 млн.

За словами Олександра Носаченка, теоретично актив можна виставити на аукціон у третьому-четвертому кварталі цього року за умови, що депутати розблокують велику приватизацію для Фонду держмайна.

Експерт упевнений, що саме цей торговий центр один із небагатьох у Києві, що може по-справжньому зацікавити інвесторів. Проблема лише у його високій вартості. Такий актив по кишені є небагатьом інвесторам в об'єкти нерухомості в Україні.

Читайте також