В Україні за початку 2023 року продали держмайна менше ніж на $50 млн

В Україні за початку 2023 року продали держмайна менше ніж на $50 млн

Майже 20% аукціонів з продажу держмайна були зірвані — переможці відмовляються платити за виграні в аукціонах лоти

З початку 2023 року Фонд держмайна (ФДМУ) продав активів на 1,8 млрд грн. До кінця року ФМДУ планує перевершити рекордні показники довоєнних часів та продати держмайна на 6 млрд грн за умови старту великої приватизації. Досі продавались активи лише малої приватизації.

Найдорожчий проданий актив в першій половині 2023-го – готель Ермітаж у центрі Києва. 39 учасників торгів збільшили стартову вартість майже у 15 разів, до 311 млн грн.

Ще один знаковий продаж цього року – київський завод «Електронмаш». Під аукціону в травні 2023 року його вартість склала 121 млн грн. Проте підприємство вдалось продати лише з третьої спроби. Попередні два аукціони за цей актив закінчились з результатом 970 млн грн і 430 млн грн, але переможеці обидва рази не заплатили.

Кейс «Електронмашу» – не єдиний випадок. З вересня 2022 року Фонд держмайна оголосив в системі Prozorro.Продажі 440 аукціони, з яких були зірвані 78, або 18%, наводить данні Фонд держмайна.

Серед показових прикладів – продаж Білгород-Дністровського порту. В березні 2023 року під час торгів вартість порту зросла у 2,3 раза, до 220 млн грн. Проте компанія-переможець «Укрдонінвест» бізнесмена Віталія Кропачова відмовилась платити. Наступні спроби продати порт також провалились через відсутність заявок. «В процесі узгодження умов договору з регіональним відділенням Фонду держмайна виникли розбіжності, які ми не змогли врегулювати».

Причинами зриву аукціонів може бути декілька:

  • Державну компанію контролює тіньовий власник, який не зацікавлений в її приватизації. Він максимально збільшує приватизаційну ціну, перемагає у конкурсі, але у підсумку відмовляється від оплати. Держава отримує лише невеликий гарантійний внесок.
  • Невеликий гарантійний внесок дозволяє учасникам торгів ризикувати та суттєво підіймати ставки. В разі перемоги такий учасник може передумати та відмовитись від приватизації.
  • Помилка чи переоцінка вартості активу переможцем аукціону.

Зрив аукціонів завдає репутаційної шкоди приватизації, затягує продаж державного майна та гальмує розвиток економіки.

Читайте також