Великі нафтогазові компанії починають скуповувати видобувні активи

Великі нафтогазові компанії починають скуповувати видобувні активи

Великі нафтогазові компанії в умовах цінової визначеності на сировину знову стали купують видобувні активи, особливо в газовій сфері, з метою зміцнення основного портфеля

"Активність у сфері злиття та поглинання у розвідці та видобутку обернено пропорційна волатильності цін на сировинні товари. Різкі коливання цін на газ і нафту 2022 року вбили можливість укладання угод, оскільки покупці та продавці не могли домовитися про ціну. Цього року ціни більш стабільні, і активність у сфері злиття та поглинання, хоч і на відносно скромному рівні, але зростає. З'явилися покупці, але вони розбірливі та шукають якісні активи", - пише у своєму дослідженні Wood Mackenzie.

Великі компанії знову стають покупцями upstream-активів, оскільки минулий рік показав важливість енергетичної безпеки та необхідність розвитку постачання нафти та газу ще на кілька років, зазначають експерти. При цьому газ як більш привабливе паливо в більшості сценаріїв енергопереходу був більш помітною метою.

Так, наприкінці травня 2023 американська Chevron придбала за $7,6 млрд незалежну PDC Energy з нафтогазовими активами у Колорадо та Техасі.

Французька TotalEnergies у березні 2023 року купила видобувні активи CEPSA в ОАЕ, які WoodMac оцінює у $1,68 млрд.

Eni наприкінці червня 2023 року оголосила про придбання за $4,9 млрд Neptune Energy, що базується у Великій Британії. Газ займає значну вагу в портфелі Neptune, що відповідає меті італійської фірми замістити імпорт російського газу до 2025 року та збільшити частку газу з менш ніж половини від загального обсягу видобутку вуглеводнів до 60% до 2030 року.

BP та ADNOC у березні отримали по 25% ізраїльської NewMed Energy. Таким чином, британська компанія, інвестувавши $1,4 млрд, збільшує доступ до газу Східного Середземномор'я через гігантське родовище Левіафан на шельфі Ізраїлю та майбутніх проектів, включаючи Aphrodite на Кіпрі.

Великі компанії будуть проводити більше угод зі злиття та поглинання, а інші також приєднаються до цього процесу, вважають експерти. Shell все ще має апетит до upstream, відзначають вони. "Chevron, на нашу думку, потребує ще більшого розмаїття своїх активів, а Equinor може розглянути можливість заповнення прогалини у своєму портфелі після зриву її проектів у Канаді", - додають аналітики.

Читайте також