Венчурний monobank: з інвестиції $4 млн до капіталізації $1 млрд

Венчурний monobank: з інвестиції $4 млн до капіталізації $1 млрд

Сергій Тигіпко про свій зірковий актив - monobank, яки він додав до свого інвестиційного портфелю у 2017 році

Ініціаторами партнерства у mono були фаундери Fintech Band – групи колишніх топів ПриватБанку на чолі з Олегом Гороховським, Дмитром Дубілетомі Михайлом Рогальським (ключовим акціонером був колишній CEO ПриватБанку Олександр Дубілет, зараз його частка 33,7% у Fintech Band належить молодшому сину Олексію).

Сергій Тігіпко та Fintech Band володіють monobank 50% на 50%. Універсал Банк надає банківську базу для mono, Fintech Band керує проєктом операційно, відповідає за маркетинг та IT‐складову.

Станом на середину червня 2024‐го у mono 8,4 млн клієнтів. Банк має частку у 70% серед молоді та обслуговує кожного третього українського ФОПа, каже Тігіпко. Щодня кількість клієнтів зростає на 3500–4000, додає він, і темпи не падають.

Сім років тому бізнесмен інвестував у mono приблизно $4 млн плюс докапіталізував «Універсал» на $11 млн. Внесок Fintech Band – $5 млн. Чи можна було у 2017‐му спрогнозувати, що за чотири роки консорціум на чолі з власниками «Альфа‐Груп» запропонує за нього майже $1 млрд? «Це був фактично венчур, коли ти заходиш у кілька подібних проєктів, – згадує екстопменеджер ТАС. – Щось вистрілило, щось ні».

Від часу нереалізованої угоди восени 2021‐го кількість клієнтів mono зросла у понад два рази. Це не межа. До кінця літа 2024‐го на базі мобільного застосунку mono готується до запуску окремий продукт для бізнесу. Директор компанії‐клієнта матиме можливість бачити залишок на рахунку, виписку, останні транзакції, надати доступ іншим співробітникам, підписати платіж, встановити ліміти, розповідає Гороховський.

«Ми побачили серед клієнтів monobank багато людей, які очолюють бізнеси», – пояснює логіку нового продукту Тігіпко. На його думку, секрет успіху mono полягає у тому, щоб вивчати потреби клієнтів і бачити у цьому нові можливості. Це розширює горизонти перед і без того восьмимільйонним mono.
«У нас перед очима «Приват» – є що потрошити», – каже Сергій Тігіпко, який є одним із засновників ПриватБанку та першим CEO найбільшого банку країни. – Я пам’ятаю 90‐ті, коли ми щороку щонайменше подвоювали розмір банку. Але mono дивує навіть мене».

Читайте також