Японія виділяє €1,25 млрд для підтримки японських інвесторів в Україні

Японія виділяє €1,25 млрд для підтримки японських інвесторів в Україні

Японія виділяє €1,25 млрд для підтримки японських інвесторів в Україні. Відповідні документи було підписано під час конференції з економічного розвитку та відбудови в Токіо

Денис Шмигаль зазначив, подякував за підтримку японських інвесторів міністру економіки, торгівлі та промисловості Японії Кену Сайто під час особистої зустрічі.

Нова програма експортно-кредитного агентства Японії NEXI буде складатись із двох частин. Це, зокрема, гарантії для японських інвесторів, а також кредитна лінія для експорту японських товарів для реалізації проєктів відновлення України.

Премʼєр-міністр також повідомив, що обговорив продовження бюджетної підтримки України з міністром фінансів Японії Шунічі Сузукі.

«Подякував за намір виділити цього року $4,5 млрд фінансової допомоги», – зазначив премʼєр.

В цілому, у межах Конференції з економічного розвитку та відбудови, що проходить у Токіо 19 лютого 2024 року було підписано 56 двосторонніх документів.

Серед документів: міжурядові угоди, меморандуми, домовленості між бізнесами та представниками місцевої влади.

Зокрема, підписано міжурядову конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, що надзвичайно важливо для японського бізнесу, який планує нові проєкти в Україні.

Більше десятка домовленостей про підтримку відбудови України досягнуто з потужними японськими організаціями: JICA, JETRO, Експортно-кредитним агентством NEXI та Японським банком міжнародного співробітництва.

Підписано грантові угоди щодо реалізації програм відновлення, а також низку документів між Міністерством аграрної політики та продовольства України та японськими компаніями, які передбачають надання Україні різної сільгоспотехніки та обладнання.

Підписаний Міжурядовий меморандум про співробітництво у сфері освіти та технологій.

Крім того, «Нафтогаз» домовився про проєкт у сфері вітроенергетики.

Оператор газотранспортної системи України підписав Меморандум щодо підготовки до модернізації газокомпресорних станцій.

Також підписано документи у сфері енергетики, телекомунікацій, інфраструктурного будівництва та екології.

Читайте також