ЄС розробляє нову програму фіндопомоги Україні на десятки мільярдів євро

ЄС розробляє нову програму фіндопомоги Україні на десятки мільярдів євро

Нова програма буде розрахована на найближчі 4 роки

Як повідомило видання Financial Times з посиланням на європейських дипломатів та посадових осіб, Євросоюз готує чотирирічну програму фінансової підтримки України, яка становитиме десятки мільярдів євро.

Цього року макрофінансова підтримка України з боку ЄС становитиме €18 млрд.

Дипломати та офіційні особи ЄС стверджують, що Єврокомісія розпочала роботу над пропозицією, яка допоможе задовольнити потреби країни не лише наступного, а й до 2027 року.

Якщо цей план схвалять усі країни-члени ЄС, гроші можуть бути використані для загальної бюджетної підтримки України. Зокрема, можливо, буде розширено поточний пакет макрофінансової допомоги ЄС на суму €18 млрд.

Додаткові кошти можуть бути спрямовані на першочергові нагальні потреби України у відновленні. Цього року вони оцінюються у $14 млрд.

Зазначається, що планування більш довготривалої допомоги України, яке може спричинити новий випуск боргових зобов'язань комісією, співпало з переглядом багаторічного бюджету ЄС, розрахованого на 2021–2027 роки.

Пропозиції ще не готові, але, можливо, Єврокомісія представить їх уже цього місяця на конференції з відновлення України, яка запланована на 21-22 червня в Лондоні.

Читайте також