Європарламент підтримав створення фонду підтримки України на €50 млрд до 2027 року

Європарламент підтримав створення фонду підтримки України на €50 млрд до 2027 року

Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію на підтримку змін до багаторічного бюджету ЄС на 2021–2027 роки

Зміни передбачають створення фонду підтримки України та її відновлення впродовж наступних чотирьох років.

За резолюцію проголосували 536 депутатів, проти – 40, утрималися 39.

Європарламент ухвалив це рішення з урахуванням попередньої резолюції від 3 жовтня 2023 року, яка підтримала пропозиції Єврокомісії щодо перегляду багаторічного бюджету ЄС на 2021–2027 роки.

Євродепутати наголосили, що блок продовжуватиме підтримувати Україну так довго, як це буде необхідним, та надасть країні допомогу на її європейському шляху.

«У цьому зв’язку Європарламент та Рада ЄС ухвалили резолюцію для відповіді Європейського Союзу на (необхідність) підтримки макрофінансової стабільності України, її відбудови й модернізації та для підтримки зусиль України у реформах на шляху входження до ЄС (Український фонд)», – йдеться у спільній декларації.

Зазначається, що Український фонд має бути гнучким інструментом для надання необхідної та адекватної підтримки Україні до 2027 року. Ця підтримка надаватиметься у формі кредитів, безповоротної допомоги (грантів) та надання бюджетних гарантій.

Читайте також