Alibaba та Tencent приєднуються до фінансування AI-стартапу Zhipu в обсязі $340 млн

Alibaba та Tencent приєднуються до фінансування AI-стартапу Zhipu в обсязі $340 млн

Zhipu і Baichuan входять до найбільш відомих стартапів, що розробляють генеративний штучний інтелект

Дві найбільші технологічні компанії країни - Alibaba Group Holdings Ltd. та Tencent Holdings Ltd приєдналися до своїх конкурентів та колег, від Ant Group Co. до Xiaomi Corp., на підтримці Beijing Zhipu Huazhang Technology Co., однієї з кількох приватних фірм, які намагаються створити вітчизняних конкурентів ChatGPT OpenAI.

Згідно з заявою компанії, в раунді також взяли участь HongShan, колишня компанія Sequoia China, і лідер з доставки їжі Meituan. Багато хто з цих компаній приєднався до недавнього раунду фінансування конкурента Zhipu Baichuan на суму $300 млн.

Zhipu і Baichuan входять до числа найвідоміших стартапів, які розробляють генеративний штучний інтелект і сподіваються конкурувати з OpenAI і Google, підтримуваними корпорацією Microsoft. Фірми венчурного капіталу та технологічні лідери вкладають мільярди у навчання та розробку послуг штучного інтелекту, відбиваючи хвилю активності у Кремнієвій долині та Європі.

Пекінська компанія Zhipu була однією з перших китайських фірм, які отримали схвалення уряду на публічне впровадження у серпні. З того часу компанія випустила модель з відкритим вихідним кодом, а також чат-бот під назвою Qingyan.

Інтерес до Zhipu та його аналогів наголошує, що зростаюча американо-китайська конкуренція в галузі штучного інтелекту має ширші наслідки. Очікується, що вона перетворює безліч галузей, від транспорту до засобів і фінансів, потенційно сприяючи новому етапу економічного зростання. Ця технологія також має урядове та військове застосування, що може ускладнити і без того напружені відносини Вашингтона та Пекіна.

Читайте також