Американська Gilead купує фармкомпанію CymaBay за $4,3 млрд

Американська Gilead купує фармкомпанію CymaBay за $4,3 млрд

Американська біотехнологічна компанія Gilead Sciences, що спеціалізується на препаратах для людей з ВІЛ та гепатитом С, купує фармкомпанію CymaBay Therapeutics.

В результаті угоди Gilead Sciences отримає у свій портфель експериментальний препарат для лікування захворювань печінки, продаж якого у разі схвалення може обчислюватися мільярдами доларів.

Gilead купує CymaBay за ціною акцій у $32,5, що на 26,5% вище за ціну закриття в п'ятницю, повідомляється на сайті компанії. Загальна сума операції становитиме $4,3 млрд. Закрити операцію планується у першому кварталі 2024 року після погодження з регуляторами.

Угода дозволить включити в лінійку ліків для лікування печінки Gilead головний продукт компанії CymaBay — препарат селаделпар. Він призначений для лікування первинного біліарного холангіту (ПБХ), включаючи компонент свербежу. ПБХ – досить рідкісне хронічне холестатичне (блокуюче струм жовчі) захворювання печінки, що вражає переважно жінок.

"Ця угода допоможе Gilead продовжувати писати історію зростання за межами їхнього основного бізнесу в галузі ВІЛ", - сказав аналітик BMO Capital Markets Еван Зайгерман.

Селаделпар поки що не схвалений у США — рішення має бути винесене до середини серпня 2024, пише Reuters. У разі схвалення, препарат може стати блокбастером — за даними LSEG, а до 2029 року його потенційні продажі становитимуть $1,9 млрд.

Читайте також